Ordu’nun Mesudiye ilçesinde yerin 50 metre derinliğinde 3 ile 6 ay arasında bekletilerek elde edilen gilik peynirine son zamanlarda talep arttı. Mağara şartlarında istenilen kıvama gelen peynir, küpüyle birlikte 50-60 lira arasında satılıyor.
İlçeye bağlı 1700 rakımlı yaylalarda beslenen büyükbaş hayvanların sütünden elde edilen peynir, Mesudiye Belediyesi’nce faaliyete geçirilen imalathanede işlendikten sonra çeşitli ebatlardaki toprak küplere basılıyor. Ekipler tarafından daha sonra ilçeye yaklaşık 10 kilometre mesafedeki mağaraya getirilen küpler, mağaranın yaklaşık 50 metre iç kısmındaki bölümlere bırakılıyor. Mağarada 3 ile 6 ay arasında bekletilen peynir, yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra satışa çıkarılıyor. Mesudiye Belediyesi, yöreye has peynirin tescillenerek coğrafi işaret alması için çalışma başlattı.
MAĞARADA SAKLANMASI ÇOK ESKİLERE DAYANIYOR
Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, son yıllarda yaptıkları çalışmalar ve yatırımlarla, ilçeye has gilik peynirinin üretimini artırdıklarını söyledi. Peynirin mağarada bırakılmasının çok eskilere dayandığını anlatan Gül, “Atalarımız ve dedelerimiz o yıllarda yeterli soğutmanın olmaması nedeniyle özellikle toprağı ve mağaraları kullanmışlar. Böylece hem bu peynire lezzet katmışlar hem de uzun ömürlü kalmasını sağlamışlar.” dedi.
Gül, belediye olarak bu dönemde de aynı yöntemi devam ettirdiklerini vurgulayarak, “Biz de yaylalarda yetişen kekik otlarından beslenen hayvanlarımızın sütünden elde ettiğimiz yöresel gilik peynirimizi yapmayı sürdürüyoruz.” diye konuştu.