Türkiye’de yer fıstığı üretiminin yarıya yakınının işleme ve pazarlamasının yüzde 95’inin gerçekleştiği Osmaniye’de üretici, tüccar ve sanayici hasatla birlikte başlayan yeni sezondan umutlu.
Osmaniye Ticaret Borsası (OTB) Başkanı Sait Çenet, AA muhabirine hasat sezonunun başlamasıyla yer fıstığının merkezi olan Osmaniye’de yer fıstığı ticareti ve sanayisinde hareket başladığını belirterek, “Bu yılki yer fıstığı sezonundan çiftçilerimiz, tüccar ve sanayicilerimiz oldukça umutlu, iyi bir sezon beklentisi içerisindeyiz” dedi.
Osmaniye’nin yer fıstığının üretiminin yarıya yakını, işleme ve pazarlamasının tamamına yakının Osmaniye’de yapıldığına işaret eden Çenet, “İlimizde yer fıstığı üretimi yıldan yıla artış gösteriyor. Geçen yıl 120 ton olarak gerçekleşen rekoltenin bu yıl 150 bin ton olmasını bekliyoruz. Çiftçilerimiz kabuklu yer fıstığının kilogramını 2 lira civarında mal ediyor, 4 ile 5 lira arası tüccara satıyor. İç yer fıstığının perakende fiyatı ise 10 ile 12 lira arasında satılıyor. Bu yıl ki fiyatlardan üreticilerimiz ve tüccarlarımız oldukça memnun” diye konuştu.
SANAYİ ÜRÜNÜ HALİNE GELİYOR
Daha önce kuru yemiş olarak tüketilen yer fıstığının son yıllarda kullanım alanının arttığını ve sanayi ürünü haline geldiğini vurgulayan Osmaniye Ziraat Odası Başkan Vekili Hüsamettin Keskiner şunları söyledi:
“Yer fıstığı artık sabundan yemeklik yağa, küspeden, suntaya kadar çok sayıda alanda kullanılmaya başlandı. Yer fıstığı sanayisi de gittikçe gelişiyor, yer fıstığının getirisinden memnun olan çiftçiler daha fazla bu ürüne yönelmeye başladı. Yer fıstığı yağlı tohum uygulamasına girdiği için teşvik kapsamına alınmıyor, çiftçilerimiz, yer fıstığının teşvik pirimi uygulaması kapsamına alınmasını istiyor. Teşvik kapsamına alınması durumunda daha fazla üretimi yapılacak, kalite yükselecek, katma değer artacak ve daha fazla istihdam yaratacak.”
Yer Fıstığı Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Enes Başpınar da yöre ve ülke ekonomisi için önemli yeri olan fıstığının Çukurova çiftçisi tarafından yaygın tercih edildiğini söyledi.
Dönüm başına elde edilen ürünün yüksek, yetişme süresinin kısa ve getirisinin diğer tarım ürünlerine göre daha fazla olması nedeniyle çiftçinin yer fıstığına ilgi gösterdiğini vurgulayan Başpınar, yer fıstığı sektöründe sezon başında 15 bin, sezon ortasında 10 bin civarında kişinin çalıştığını ifade etti.
Çukurova’da ikinci ürün yer fıstığı ekiminin oldukça yaygın olduğunu belirten Başpınar, ikinci ürün yer fıstığı hasadının kasım ayı sonuna kadar devam edeceğini kaydetti.
http://www.hurriyet.com.tr/