1 Nisan’da yürürlüğe girecek kararlara göre 150 m2 ’ye kadar konutta KDV yüzde 1’den yüzde 8’e çıktı. Temel ihtiyaç maddelerinde KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indi. İkinci el oto satışında KDV yüzde 1’den yüzde 18’e yükseldi. Turizm belgeli işletmeler ile restoranlarda KDV oranı eşitlendi. Karar, ilgili sektörlerde farklı yorumlara yol açtı.
Mal ve Hizmetlere Uygulanacak KDV Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararlar 1 Nisan’da yürürlüğe girecek. Birçok mal ve hizmet ile ticareti faaliyete ilişkin KDV indirim ve düzenlemeleri, ilgili sektörlerin temsilcileri tarafından farklı değerlendirmelere yol açtı. Otomotiv sektörü temsilcileri, “bu gelişme ikinci el fiyatlarını maalesef yukarı çeker. Kurumsal ikinci el işi yapan firmaların maliyetleri artar” uyarısı yaparken, düzenlemeler konut sektörünü ikiye böldü. Sektör temsilcilerinin bir bölümü KDV oranının 1’den 8’e çıkarılmasının konut sektörünü durma noktasına getireceğini öne sürerken, bir bölümü KDV yükünün azalmasının yeni projeleri tetikleyeceği görüşünde. Yeme içme sektörü ise kararı, “restoranlar için uygulanan KDV indiriminin turizm belgeli işletmeler için de uygulanması sevindirici” diye değerlendirdi. Tohum üreticileri de KDV oranının düşürülmesini “üretim girdi maliyetlerinde düşüş sağlayacağı yorumuyla” olumlu buldu.
Odalardan destek
Bazı temel ihtiyaç maddelerinin KDV’sinin yüzde 8’e indirilmesini ekonomi açısından kıymetli gördüğünü dile getiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, tüm dünyada fiyat baskılarının arttığı bu süreçte, hükümetin aldığı “proaktif kararlarla” birlikte enflasyonla mücadelede başarıya ulaşılacağını söyledi. Avdagiç, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı, bazı temel ihtiyaç maddelerinin KDV’sinin yüzde 8’e indirilmesini de içeren ve halkımızın alım gücünü destekleyen, iş dünyamızın fiyatlama baskısını hafifl eten adımları ekonomimiz için kıymetli görüyoruz” dedi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da, yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesinin uzun süredir sıkıntı çeken sektör için ferahlatıcı bir haber olduğu yorumunu yaptı. Temel ihtiyaç ürünlerindeki KDV indiriminin fiyat artışlarının önüne geçme yönünde faydası olacağına inandığını dile getiren Baran, “Tıbbi cihaz ile arsa ve arazilerde KDV indirimi de sektörel faaliyetlerin artmasına katkı sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
TESK Başkanı olumlu buldu
Sosyal medyadan iki gün öncesinde indirim için talepte bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de gelişmeyi olumlu karşılayarak düzenleme için teşekkür etti.
Marketler indirim için listeyi bekliyor
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün ise, ürün listesi tam olarak belli olmadığından henüz bir şey söylemek için erken olduğunu ancak kararı önemli ve faydalı bulduğunu söyledi. Düzgün, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ürünler ile Resmi Gazete’de açıklanan ürünler tam olarak örtüşmüyor. Ürün listesinin açıklanmasını bekliyoruz. Bu nedenle şu an için marketlerde indirim henüz uygulanmadı. Ancak özellikle gıdadaki KDV indiriminin ardından bu karar da oldukça yerinde ve tüketici için oldukça faydalı bir karar. Devlet tüketici üzerindeki KDV yükünü kendisi yükleniyor. Devlete teşekkür etmekten fazla diyecek bir şey yok ve bize düşen de indirimi uygulanmak” dedi. İndirimin etkisi konusunda ise Düzgün, “fiyatlar sabit kalsa etkisi çok olur. Yüzde 10’luk önemli bir indirim. Ama fiyatlar durmadan artıyor. Neticede uzun vadeli olarak baktığımızda fiyat artsa da artmasa da bu oran önemli bir indirime tekabül ediyor” ifadelerini kullandı.