“Burada hastalığa yol açan yarasa değildir, doğal alan kayıplarına yol açan insan faaliyetleridir”
Koronavirüs salgını sürecini, “Dünyamız ne kadar sağlıklıysa biz de o kadar sağlıklıyız” diye yorumlayan ve eski davranışları sürdürme şansımız olmadığını söyleyen Doğal Hayatı Koroma Vakfı (WWF) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, “İnsanın doğa üzerindeki etkisi arttıkça yeni virüslerle karşılaşma ihtimali de artıyor. Dünyadaki tüm canlıların virüs taşıdığını düşünürsek bizim için son derece patojen yeni virüslerle karşılaşma ihtimalimiz de yüksek” dedi.
Cumhuriyet’ten İpek Özbey’in sorularını yanıtlayan Bayar, insanların evlere çekilmesi sonucu sokakları ziyaret eden yaban hayvanlarını, üzerimizden geçen kuşların hastalık taşıyıp taşımadığını, insanın hayatını virüslerle geçirmemek için ideal yol haritasına ilişkin pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu.
“Dünyamız ne kadar sağlıklıysa biz de o kadar sağlıklıyız”
Yeni tip Koronavirüs’ün aslında Ebola, AIDS, SARS, kuş gribi gibi son yıllarda ortaya çıkan hayvan kaynaklı hastalıkların son örneği olduğunu söyleyerek geçen hafta yayımladıkları rapora değinen Bayar, “Bu hastalıkların yayılmasında özellikle yaban hayvanı tüketimi ve ticareti ile genel olarak doğanın insan tarafından aşırı sömürülmesinin büyük etkisi var. Dünyamız ne kadar sağlıklıysa biz de o kadar sağlıklıyız” dedi.