Faruk Bildirici
Habere göre, Oumph adlı bir şirket, insan etine benzediğini iddia ettiği “bitki bazlı” hamburger üretip Avrupa’da satışa sunmuştu. Şirket aynı etten döner ve kebap da üretiyordu.
Gerçekteyse bu hamburger, geçen yıl “Cadılar Bayramı”nda Stockholm’de tanıtılmıştı. “Yamyamlık” ile ilgisi olmadığı gibi, tam tersine insanları vegan ürünlere yöneltmek ve dikkat çekmek amacıyla “bir kerelik” üretilmişti. Nitekim geçen yıl Independent Türkçe, Milliyet ve Oda TV ’deki haberlerde, firmanın bu konudaki açıklamasına da yer verilmişti:
“İsveç merkezli bitki bazlı protein üreticisi Oumph, insan eti tadında bitki bazlı, vegan burger üretti. Şirket, burgerlerin üretiminin Cadılar Bayramı’ndan sonra durdurulduğunu bildirdi. İnsan eti fikri ürkütücü olsa da firma aslında bu hamleyle hayvanlardan yapılan ürünlerin kökenini sorgulatmayı amaçladı.”
“İnsan eti tadında burger” konusundaki son gelişme bu burgerin çarpıcı reklamının 20-24 Haziran’da Fransa’da düzenlenen Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde “Gümüş Aslan” ödülü kazanmış olmasıydı.
Şirket yöneticisi Henrik Åkerman’ın “Misyonumuz sınırları zorlayarak insanların yemek yeme şeklini değiştirmek” sözlerinin de yer aldığı reklam ödülüne dair haber, Akşam gazetesinde gerçekler zorlanarak “Avrupalılar’ın insan etine aşerdiği” haberine dönüşmüştü. Bitki bazlı protein üreten vegan şirketi “insan eti tadında burger” üreten bir firma olarak gösteren Akşam ve bu haberi kullanan internet siteleri, “Avrupalılar”ı da insan eti yemeye meraklı “yamyamlar” olarak damgalıyordu. “Avrupalılar”ı aşağılıyor ve düşmanlaştırıyordu.
Masa başında hazırlanmış, kaynak gösterilmeyen gerçek üstü bir haberin bir gazete manşetine çıkması, internet sitelerinde de alıcı bulması üzücü. Bereket Cumhuriyet, Yeniçağ gibi siteler reklamın ödül aldığı haberini doğru bilgilerle çarpıtmadan yayımladılar.
Zaten yaygın medyada vejetaryenlik ve veganlık hakkında bilgi eksikliği ve kötü gösterme çabası gözleniyor. Örneğin bu hafta Hürriyet’te pandaların atalarının “hepçil” beslenme tarzını terkederek bambu yaprağıyla beslenmesiyle ilgili “6 milyon yıldır vejetaryen” başlıklı bir haber vardı. Haberde “otçul”luk ile “vejetaryenlik” karıştırılmıştı.