Antalya’nın Manavgat ilçesinde yangın sonrası yaban hayatını değerlendiren veteriner hekim ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, arazi çalışmalarının yaban hayatına verdiği zararları anlattı: “Hani makilik, kuşlar, kelebekler ve çam filizleri demiştik. Hepsi yalan oldu. Yangından sonra başlayan ekosistemin kendini yenilemesi tekrar durdu. Alandan yaban hayatı uzaklaştı.”
Türkiye’nin güneybatısını geçen yaz etkisi altına alan yangınlarda 254 bin futbol sahası (181 bin 393 hektar) kadar alan yanarken sekiz kişi hayatını kaybetmişti. 28 Temmuz –12 Ağustos arasında, sadece Muğla ve Antalya’da yanan ormanlık alan yaklaşık 124 bin hektar.
Yangınlar henüz sona ermemişken süregelen tartışma konularından biri de kaybedilen ormanların nasıl ‘geri kazanılacağı’ydı. Eski tarım ve orman bakanı Bekir Pakdemirli ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu süreçte sıkça yanan alanların ‘ağaçlandırılacağını’ söylemiş, yardım kampanyaları düzenlenmiş, çalışmalara derhal başlanacağı kaydedilmişti.
Ancak bilim insanları, ‘acele bir şekilde hareket etmenin yanlış olduğunu’, Akdeniz bölgesindeki yanan alanlara aceleyle fidan dikmenin ‘gereksiz ve hatalı’ olduğunu dile getiriyor.
Yangın sonrası iyileşen doğa
Coşkun, Twitter üzerinden Ağustos 2021’de yangın sonrası filizlenen küçük bitkilere dair paylaşımını alıntılayarak şunları yazdı: “Akdeniz orman ekosisteminde yangından sadece bir hafta sonra köklerini korumuş makilikler filiz vermeye başladı. Etraf o küllerin siyahlığından yeşile dönüştü. Bu otsu ve çalı bitkileri çıkmaya başlayınca kelebekler başta olmak üzere böcekler alana gelmeye başladı. Çünkü konabilecekleri bir yaprak bir ot vardı.
Bu esnada sonbahar göçü yakındı ve alanda bulunan dalları tünek olarak kullanan kuşlar yangın alanına girmeye başladılar. Burada bulunan böceklerle besleniyor, tozlaşma ve tohum taşınmasına yardım ediyordu. Sürüngenler, kurbağalar derken kış başlangıcında çam filizlerinide alanda görüldü.”