Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkan Sencer Solakoğlu, bütün süt üreticilerini, Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı’nın sahibi olduğu SEK Süt ile çalışmayı bırakarak tepkisini ortaya koymaya davet etti. Kendisinin şahsen SEK ile olan ticari ilişkisini kestiğini belirten Solakoğlu, “Sektörü baltalayan insanlara sütünüzü satmayın. Onlar gitsin nerden bulursa bulsunlar sütlerini” dedi.
TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımda büyükbaş hayvancılık yapmanın imkansız hale geldiğini kaydetti. Maliyetlerin uçtuğunu, silaj fiyatına, enerji, yeme yine zam geldiğini dile getiren Solakoğlu, şunları kaydetti:
GIDA ENFLASYONUNUN TÜM SEBEBİ ÇİFTÇİ Mİ?
“Sanki gıda enflasyonunun tüm sebebi bizmişiz gibi. Devlet politika belirledi. Ne dedi? Türk Lirası fazla değerli. Faiz düşürdü ve TL değerini düşürdü. Hedef ne idi? Daha fazla ihracat ve büyüme. Tamam hükümet politikası böyle; peki ama bu politikanın sonucunda süt üreten bizim günahımız ne idi? TL değer kaybetti… eee… tüm girdilerimiz dolara bağlı. Tohum fiyatı dolara endeksli, gübre fiyatı, mazot, elektrik yani tarlada yetiştirdiğimiz ürünler bile dolara endeksli. Kesif yemin yarısı ithal, yani dolara endeksli. EEEEE???? Ya biz üreticinin günahı ne? Tüm bu kararlar sonrası gıda fiyatı artınca sanki biz suçlusu gibi süt fiyatını baskılıyorlar!”
ULUSAL SÜT KONSEYİ PARÇALANDI! SÜT FİYATI PİYASADA BELİRLENME BAŞLADI!
Sektörün artık kabuk değiştirmeye başladığını ve Ulusal Süt Konseyi’nin parçalandığını kaydeden Solakoğlu, piyasada süt darlığı olduğunu ve kimsenin zararına sütünü satmaması gerektiğini ifade etti. Piyasadaki süt darlığından dolayı Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği referans fiyatın üstünde sütün satılmaya başladığına işaret eden Solakoğlu, şunları kaydetti:
GÜNEY MARMARA SÜT FİYATI 8.70 OLDU! YÖRSAN SÜT ARIYOR! SÜTÜNÜZÜ ZARARINA SATMAYIN! BİRLEŞİN VE PAZARLIK YAPIN!
“An itibarı ile Güney Marmara süt fiyatı 8,70 oldu ve üretici bu fiyatı yeterli bulmuyor. Alıcı var piyasada. Özellikle son dönemde yine faaliyete giren YÖRSAN süt arıyor ve bu fiyatları vermeye hazır. Arayın konuşun göreceksiniz. Şimdi ne oldu? Dediğimiz oldu. USK parçalandı. Fiyat yine sahada belirlenir oldu. Kim kaybetti? tüm sektör, tüketiciler ve en önemlisi devlet elindeki kontrolü kaybetti. Yapmayın dedik yalvardık ama dinlemediler. Bu ülkenin üreticisine verdikleri zararın telafi edilmesi uzun zaman alır. Piyasada süt darlığı var. Kimse zararına ürün vermesin, vermek zorunda değil. Birleşin ve pazarlık yapın ve bence sektörü baltalayan insanlara sütünüzü satmayın. Onlar gitsin nerden bulursa bulsunlar sütlerini”