Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) başkanı Remziye Karabucak, turunçgil üreticilerinin Akdeniz Meyve Sineği (AMS) ile mücadele uygulamalarını sürdürdüğünü belirterek, AMS ile mücadelede kısır sinek olmadan başarının zor olduğunu ve ‘Kısır Böcek Salım Tekniği’ için bir tesise ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Remziye Karabucak, AMS ile ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Akdeniz Meyve Sineği (AMS) geçen senelerdeki gibi bugünlerde mücadele uygulamalarının gündemini oluşturuyor. Adana Tarım il Müdürlüğümüz ve belediyelerimizin desteği ile çevre ilaçlamaları yapılıyor. Turunçgil üreticileri tuzaklarını astı. Tuzaklarda yakalanan AMS sayısına göre kısmi dal ilaçlaması, toprak ilaçlamaları gibi çiftçinin üzerine düşen uygulamalarda yapılmaktadır.
Ancak AMS’nin sorun olduğu hemen hemen bütün ülkelerde yapılmakta olan bir başka mücadele şekli var ki, henüz ülkemizde bu yapılmamaktadır. Bu teknik ‘Kısır Böcek Salım Tekniği’ olarak ifade edilmektedir. Kısırlaştırılmış erkek bireylerin düzenli aralıklarla bahçelere salınmasıyla doğadaki normal dişilerin bu kısır erkeklerle çiftleşmesi sağlanmakta ve AMS çoğalmasının önüne geçilmektedir. AMS için kısır sinek olmadan başarı zordur.
Bu metodun uygulanabilmesi için AMS erkeklerinin kısırlaştırılacağı bir tesise ihtiyaç vardır. Daha önceki yıllarda da yapımı gündeme gelen bu tesis için ‘Tarım ve Orman Bakanlığı’mızdan bu konudaki girişimlerin ivedilikle yapılmasını talep ediyoruz.”