Türkiye genelinde kabak, lahana ve taze fasulyenin en fazla Samsun’da üretildiği bildirildi. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, yaptığı açıklamada, Samsun tarımında yeni gelişmelerin önünü açmak ve sektörde yatırımcıları teşvik etmek için sebze sektör raporu hazırladıklarını söyledi.
Türkiye’nin 29,6 milyon tonluk sebze üretimiyle dünyada ilk 4 ülke arasında bulunduğuna dikkati çeken Kırmacı, “Türkiye’de sebze üretiminin yüzde 86’sı açıkta, yüzde 14’ü örtü altında gerçekleştirilmektedir. Tarım sektörünün, çalışan nüfusun yüzde 27’sini barındırdığı, işlenen toplam arazinin yüzde 12’sini de bahçe bitkilerinin oluşturduğu gerçeğinden hareketle Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişinin bahçe bitkileri üretimi yaptığını söyleyebiliriz.” dedi.
Samsun’da iki verimli ova bulunduğunu ve sebzeciliğin yoğun olarak yapıldığını işaret eden Kırmacı, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Sebzecilik, emek isteyen önemli bir tarımsal faaliyettir. Samsun’da 2015 yılı verilerine göre 425 bin 852 dekar alanda 1 milyon 320 bin 901 ton sebze üretimi gerçekleştirilmiştir. Samsun, ülke genelinde sebze üretimiyle herzaman yıllar ve ürünler itibarıyla birinci veya altıncı sıralar arasında yer almıştır. Türkiye genelinde lahana, kabak ve taze fasulye üretiminde birinci, biberde ise ikincisi sıradayız. Ayrıca patlıcan üretiminde altıncı sırada bulunuyoruz. Samsun’da en çok ekilen ürünler biber,yeşil fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerdir. Bunlar hem ihracata hem de işleme sanayine uygun sebzelerdir.”
Kırmacı, Türkiye ve Samsun’da bitkisel üretim, yani sebze sektörünün bölge tarımının en yoğun girdisinin kullanıldığı, en fazla emeğin verildiği lokomotif sektör olduğunun altını çizerek, “Tohumculuk, gübre, kimyasal ilaç, fide, ambalaj, imalat, gıda sanayisi gibi pek çok sektörle ilişki içerisindedir. Samsun’da sektör, uygulanan entegre mücadele, kontrollü örtü altı, iyi tarım, organik tarım gibi projelerle desteklenmektedir.” ifadelerini kullandı.
www.hurriyet.com.tr