Dünya Bankası’nın “Tarım Sektörünün Etkinleştirilmesi 2016 (Enabling the Business of Agriculture –EBA- 2016) raporu yayımlandı.
Dünya Bankası’na göre Türkiye tarım sektöründe “Tohum, Gübre, Makineleşme, Finansman ve Nakliye” kategorilerinin gelişmişliği açısından ortalamanın üzerinde, “Piyasalar” kategorisinin gelişmişliği açısından ise ortalamanın altında kalıyor.
Dünya Bankası’nın “Tarım Sektörünün Etkinleştirilmesi 2016 (Enabling the Business of Agriculture –EBA- 2016) raporu yayımlandı. Raporda dünyanın tüm bölgelerinden ve tüm gelir gruplarından 40 ülke tarım sektörlerinin gelişmişlikleri itibarıyla değerlendirildi. Ülkelerin tarım sektörlerine, “Tohum, Gübre, Makineleşme, Finansman, Piyasalar ve Nakliye” açılarından puan verildi.
Rapora göre, akıllıca yapılan düzenlemeler tarımsal sanayide maliyetleri düşürebiliyor ve üretim ile hizmeti iyileştirebiliyor. Raporda, “Tarım sektöründeki spesifik ülke örnekleri, Bengladeş ve Türkiye piyasalarında iyi düzenleyici reformların arzı iyileştirici ve tohum ve makineleşmede fiyatları azaltıcı etkisini göstermektedir” denildi.
Tarım piyasasının gelişmişliği ortalama örneğin altında
Tarım sektörünün gelişmişliğini gösteren bileşenlerden “Tohum, Gübre, Makineleşme, Finansman ve Nakliye” kategorilerinde Türkiye örnek ülke ortalamasının üzerinde bir gelişmişliğe ulaştı. Ancak tarımsal ürünlerin üretim, pazarlama ve ihracatında karşılaşılan düzenleyici engelleri ölçen, bitki koruma koşullarının yeterliliğini değerlendiren “Piyasalar” kategorisinde ise Türkiye örnek ülke ortalamasının altında kaldı.
Tohum geliştirme ve sertifikalandırılması
EBA “Tohum” göstergeleri ülkelerin tohum tescili, geliştirilmesi ve sertifikalandırılması etkinliğini ortaya koyuyor. Raporda tohum göstergeleri konusunda “Genelde ülkeler, bitki yetiştiricilerinin haklarının korunması, genetik materyale ve başlangıç seviyesi tohuma erişim ile kalite kontrolüne odaklanan tohum geliştirme ve tohum sertifikalandırmada daha iyi. Ancak Bengladeş, Burkino Faso, Fildişi Sahili, Etyopya, Gana, Kenya, Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti, Nepal, Nikaragua ve Türkiye’nin (daha zorlu olduğu kanıtlanan) tohum tescil göstergeleri daha yüksek” denildi.
Türkiye “Tohum” sektörünün niteliği açısından 40 ülke arasında 11’inci oldu. İlk sıralarda Şili, Filipinler, Danimarka, Fas, İspanya, Polonya gibi ülkeler yer aldı.
Gübre ihtiyacının karşılanması
EBA raporuna göre Türkiye; Bolivya, Bosna Hersek, Kolombiya, Danimarka, Yunanistan, Polonya, İspanya, Kenya ve Ruanda ile birlikte gübre ithalat şartları açısından en iyi uygulayıcılar oldu. Gübre göstergeleri gübre ürünlerinin kalite kontrolü, ithalatı ve tesciliyle ilgili kanun ve düzenlemelerin niteliğini ölçtü.
Türkiye tarımsal gübrede gelişmişlik açısından 40 ülke arasında 16’ncı çıktı.
Türkiye tarımda makineleşme de 10’uncu
Dünya Bankası EBA raporunda 40 ülke tarımsal makineleşmenin kalitesi açısından da sıralandı. Türkiye 40 ülke arasında 10’uncu oldu. İlk 10 ülke şöyle: Danimarka, Yunanistan, İspanya, Filipinler, Polonya, Rusya, Kırgızistan, Ukrayna, Kenya, Türkiye.
Tarımda makineleşmede traktör bayi koşulları, ithalat koşulları ve tarım makinelerinin güvenlik ve standartları göz önüne alındı.
Tarım finansmanında Türkiye 40 ülke arasında üçüncü
EBA finans göstergeleri, tarımda finansal hizmetlere erişimi teşvik eden ve tarım girişimlerinin gelişimini destekleyen kanun ve düzenlemelerin niteliğini ölçtü. Türkiye 40 ülke arasında Kolombiya ve Kırgızistan’dan sonra üçüncü geldi. Finansmanda, Şili, Danimarka, Yunanistan, Polonya, Rusya Federasyon ve İspanya gibi yüksek tarım geliri olan ülkelerin sıralamaya alınmadığı bildirildi.
Tarım piyasası
EBA “Piyasa” göstergeleri ise tarımsal ürünlerin üretim, pazarlama ve ihracatında karşılaşılan düzenleyici engelleri ölçüyor. Piyasa göstergeleri bitki koruma koşullarının yeterliliğini de değerlendiriyor.
40 ülke arasında Türkiye bu koşulların yeterliliği açısından 23’üncü sırada yer aldı.
Tarım ürünlerinin nakliyesinde ön sıralarda
EBA raporu nakliye göstergeleri ticari karayolu nakliye hizmetleriyle ilgili kanun ve düzenlemelerin niteliğini ölçtü. Yüksek gelirli ülkelerin pazar erişimi ve operasyonlar ile sınır ötesi taşımayı teşvikte daha fazla düzenlemelere sahip olma eğiliminde oldukları belirtilen EBA raporunda, Türkiye kamyon lisansları, sınır ötesi nakliye koşulları itibarıyla 40 ülke arasında beşinci oldu.
www.dunya.com