Nisan ayında enflasyon yüzde 7.25 artarak yıllıkta yüzde 70’i buldu. Üretici fiyatları ise yüzde 7.67 artışla yıllıkta yüzde 122’ye dayandı.
Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki 52 puana varan rekor fark kısa vadede enflasyonun düşebileceği umutlarını kırıyor.
➔ Enflasyonu nisan ayında sıçratan grup ise gıdaydı. Ramazan ve gıda talebinin yükselmesi bu enflasyona yol açtı gibi düşünülebilir. Gıda fiyatlarındaki aylık artış yüzde 13.38’i bulurken tüketici enflasyonun yaklaşık yarısını oluşturdu.
➔ Nisan ayındaki bu sıçrama ile gıda fiyatlarının yıllık artışı yüzde 89’u buldu. Bu grupta yer alan yaş meyve ve sebze fiyatları ise nisanda yüzde 21 artış gösterirken, yıllık yükselişi yüzde 105’e vardı. Ekmekte ise fiyat artışı yüzde 86.
MARTTA NE OLDU DA ARTIŞ YOKTU?
➔ Hem ulaştırmayı hem konutu hem de gıdayı etkileyen enerji fiyatları aylık yüzde 7.62, yıllık 118.2 oldu.
➔ En yüksek artışın yaşandığı 20 ürünün 17’si gıda ürünü, biri doğalgaz, biri taksi ve biri de metro ücretiydi.
➔ Benim gözlemlerim ki, şehir olarak tüketimin en çok olduğu İstanbul oluyor, fiyat artışlarının mart ayında yapıldığı yönündeydi. Nisanda fiyat artışları genelde durgun seyretti. Mayıs ile birlikte meyve ve sebzede düşüşlerin başladığını gözlemliyorum.
➔ Ancak TÜİK rakamlarına göre mart ayında taze meyve sebzede fiyat artışı yüzde 0.69 ile çok sınırlı kaldı. Martta ne oldu da taze meyve ve sebzede hiç artış olmadı? Bu duruma şaşırdım.