İzmir dünya tarımının tartışıldığı toplantıya ev sahipliği yaptı. Güney-Güney Bilgi Paylaşım ve Koordinasyon toplantısında, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa ve Orta Asya ülkelerinden gelen uzmanlarla tarımsal kalkınma ve gıda güvenliği masaya yatırıldı.
Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenen toplantı İzmir’in Menemen ilçesindeki Uluslaarası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde başladı. Toplantıya Orta Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa ve Orta Asya’dan gelen bakanlıklar ve mükemmeliyet merkezleri temsilcileri, çiftçi örgütlerinin yöneticileri ve medya temsilcileri katıldı.
“TÜRKİYE’DE GIDA GÜVENİRLİLİĞİNDE ÇOK İYİ DURUMDA”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikaları Genel Müdürü Masum Burak, Türkiye’deki tarımsal gıda ürünlerinin güvenilir olduğunu söyledi. Bakanlıklarının gıda güvenirliliğini sağlamak için bir dizi önlem aldığını belirten Burak, “Artık hasattan önce tarım ürünlerinde analiz yapılıyor. Havadan ilaçlamayı bakanlık yasakladı. Havadan ilaçlama çevreye zarar veriyor.Tarımsal mücadelede kullanılan 100’e yakın maddeyi yasakladık. Yaş, meyve ve sebzede Rusya’ya ihracat yapıyoruz. Rusya’ya sebze ve mevye ihraç ediyoruz, Rusya yetkileri, “Bize gelen en güvenilir ürünler Türkiye’den geliyor’ şeklinde bir deklarasyon yayınladı.” dedi.
Altı ülkenin katılımıyla (Tunus, Fas, Özbekistan, Cezayir, Maceristan, Türkiye) Güney Güney işbirliğinde bir proje başlattıklarını ifade eden Burak, şöyle devam etti: “Tarımsal kalkınma, biyoteknoloji ve yenilenebilir enerji konusundaki deneyimlerin paylaşılması amaçlanıyor. Türkiye bu konularda çok ciddi ilerlemeler kaydetti. Kırsal kalkınma projelerinde ciddi aşamalar kaydedildi. Bu başarıları üye ülkelerle paylaşacağız. Ülkelerden gelen 35 uzman ülke tecrübeleri paylaşılacak. İkinci gün süt, fidan meyve kooperatiflerine bir teknik gezi yapılacak. ”
“AÇLIĞIN ÖNLENMESİ, BARIŞ İÇİN KOOPERATİFÇİLİĞE DAHA ÇOK ÖNEM VERİLMELİ”
Tire Süt Kooperatifi toplantıda örnek bir girişim olarak gündeme geldi. Mahmut Eskiyörük’ün başkanlığındaki kooperatifin çalışmaları hakkında da bilgi verildi. Toplantıda söz alan Eskiyörük, kooperatifçiliğin insana yakışan en doğru kalkınma modeli olduğunu ve toplumsal barışın anahtarı olduğunu söyledi. Açlığın önlenmesi, barışın sağlanması için kooperatifçiliğe daha çok önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Eskiyörük, “Tarımdaki yapısal sorunların giderilmesi ancak kooperatifle sağlanabilir. Kooperatifçiliğin devletin politikası olması gerekiyor.Pamukçuluğu elimizden aldılar, dışa bağımlı olduk. Böyle olunca bölge insanı süt hayvancılığına yöneldi. Bölgemiz Türkiye’nin en büyük süt üretim yeri haline geldi” dedi.
TİRE SÜT’ÜN ENTEGRE TESİSİ ONAYLANDI
Kooperatif olarak ana misyonlarının üreticinin kazancını artırmak olduğunu ifade eden Eskiyörük, iki bin üyelerinin bulunduğunu, günlük 200 ton süt toplayıp işlediklerini söyledi. Kooperatif bünyesinde 300 kişinin çalıştığını anlatan Eskiyörük, “Ortaklarımızın tüm temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ucuz akaryakıt veriyoruz, Gübre yem bayimiz var. Yem bitkisi üretimi ile ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Makina parkımız en son teknolojik makinalarla dolu, kendi ekip ve ekipmanlarımızla sırasıyla ekimi biçimi yapıyoruz. Ege Üniversitesi ile ortaklaşa eğitim çalışmaları sürdürüyoruz. Ürünün kalitesini iyileştirerek pazar değerini artırıyoruz. Köylere soğutma tankları koyduk” diye konuştu. Eskiyörük, süt tesislerini büyüttüklerini, Tire’deki Organize Sanayi Bölgesi’nde kurmayı planladıkları entegre tesis projelerinin onaylandığını söyledi.
TÜRKİYE TARIMSAL EKONOMİDE ÇOK GELİŞTİ
>Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı İstanbul Bölgesel Merkez Yöneticisi Rastislav Vrbensky, İstanbul’daki merkezlerinin bu yılın başında göreve başladığını belirterek, “Türkiye tarımsal açıdan çok gelişti. Türkiye, diğer ülkelere sadece tarım değil ekonomik alanda da yardımda bulunabilir. Türkiye, Rusya gibi yükselen ekonomiler ile güneydeki ülkeleri biraraya gelerek çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
Güney-Güney İşbirliği ile hakkında
Güney-Güney ve Üçlü İşbirliği: Güney-Güney işbirliği bilgi, yetenek, kaynak, teknik bilgi paylaşımı aracılığı ile ve hükümetler, bölgesel kuruluşlar, sivil toplum, akademi ve özel sektörle yapılan işbirlikleri de dâhil olmak üzere bölge ve bölgeler arası fayda için bölgesel ve bölgeler arası ortak eylemler aracılığı ile iki ya da daha fazla gelişmekte olan ülkenin kendi ulusal kapasite geliştirme hedeflerini gerçekleştirmeye çalışması sürecidir. Güney-Güney işbirliği, Kuzey-Güney işbirliğinin bir alternatifi değil tamamlayıcısı. Üçlü İşbirliği, kalkınma işbirliği programlarını ve projelerini uygulamak için gelişmiş ülke(ler) veya uluslararası örgüt(ler) tarafından desteklenen iki ya da daha fazla gelişmekte olan ülke arasındaki Güney işbirliğini kapsıyor. Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi (UNOSSC), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) ev sahipliğinde Güney-Güney ve Üçlü İşbirliğinin küresel anlamda ve Birleşmiş Milletler sistemi düzeyinde artırılmasını teşvik eden ve kolaylaştıran koordinasyon kuruluşu.