****Tarımda tüm dünyada sorunlar var. Biz, tarımda gelişmiş ülkelere göre daha çok ve farklı sorunlarla uğraşıyoruz.
Krizler sadece ekonomisi gelişmiş ülkelerde ve gelir düzeyi yüksek çiftçilerde teğet geçiyor.
Küresel dünyada yaşanan sorunları görünce duyunca önce şaşırıyoruz. Sonra, bize bir şey olmaz dediklerinde inanıyor ve bizde bize bir şey olmaz demeye başlıyoruz. Ancak dalgalar geldiğinde, dalgaların yüksekliğinin farkına varıyoruz. Sonra boğulmamak için çırpınıp duruyoruz.
Dünyayı biraz geriden takip ediyoruz. Özellikle teknoloji olarak akıllı ve kaliteli liglerde oynamıyoruz.
Ülkemizde tarımla ilgili haberler sosyal medyada yer alıyor.
Tarımla ilgili okuyan, araştıran, okuyan, yazan ve paylaşanların sayısı gün geçtikçe fazlalaşıyor.
Çiftçimiz her geçen gün daha fazla bilgi alıyor. Daha fazla sorguluyor. Hataların nerede yapıldığını bizden daha iyi görüyorlar. Yalnızlıklarının farkındalar.
Ne yazık ki bizdeki tarım haberleri ağırlıkla cek, caklı… Yani yapılacak, verilecek gibi… Politik, süslü, reklam ve spot cümleler, sloganlar.
Bunların kararları, tebliği, düzenlemeleri ne zaman çıkacak? Ne zaman ödeme yapılacak? Bu soruların cevabı yok. Artık her şeyin otomatiğe bağlı olması gerekiyor.
****Zor günler geçiren çiftçimizin cebine giren para var mı? Ne kadar? Hangi yıla ait? Çiftçi mutlu mu? Sorunları hızlı bir şekilde çözülüyor mu?
***Son çıkan haberlere bakalım.
*Çiftçinin katlanarak zamlanan elektrik faturasına hasat sonu ödeme kolaylığı gelecek….
*Buğday arpada fark ödemesi desteğinde büyük belirsizlik var mı? Çiftçiyi, tüccarı kayıt dışına iter mi?
*Anaç koyun keçi destekleri artırılacak mı? 3 yıldır artırılmıyor!
*Mazot ve gübre desteği %188 arttı ama çiftçi geçen yıl aldığı mazot ve gübreyi alabilir mi?
*ÇKS’ de E-Devlet uygulaması ile çiftçi ziraat odalarının tahakkümünden kurtulacak mı?
*2022 yılı hayvancılık destekleri artırıldı dendi ama 2022 yılı kararnamesi ortada yok! Tebliği yok? İşlemler ne zaman biter? Hangi ayda destekleme alır? (2022 Destekleme Kararı açıklanmadı..)
*Dana ve Kuzu karkas aşım fiyatı artırıldı ama ödemesi ne zaman olacak?
*Süt üreticisine 50 Kuruşluk destek verildi. Üretici ne dedi?
*Pancar alım fiyatı çiftçinin beklentisi karşıladı mı?
*Süt üreticisi 1 Liralık desteği son kez alacak!
*Süt tozu ihracatı yasaklandı..
*Ayçiçeği üreticisi neden sorunlu?
*Tarım Kredi’de drone ve akıllı traktör sistemleri kaldırıldı! Gerekçesi neydi?
**Elektrikli traktörden neden vazgeçildi? Yapılan masrafı, zararı kim karşılayacak?
****Dünyada neler oluyor?
****Hollanda Tarım Bakanı istifa etti. İstifa nedeni; “Bir bakan olarak tarım ve balıkçılıkla ilgili görevleri yürütmek için doğru kişi olmadığım sonucuna vardım” dedi.
****Çin’in ilk yapay zekalı 5G tarım robotu çıkıyor. Akıllı sebze ve meyve serasında 24 saat kesintisiz denetimlere resmen başladı. Bu robot çok sayıda net görüntü ve videoyu gerçek zamanlı olarak geri gönderebiliyor. Bu da yalnızca VR aracılığıyla uzaktan danışma ve uzaktan eğitim gerçekleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda sonraki yapay zeka uygulamaları için daha temel veri kaynakları sağlıyor.
***ABD Gıda ve Tarımsal Tedarik Zincirine Yönelik Çoklu Tehditleri Araştırıyor. Amerika’nın gıda arzına yönelik agroterörizm tehdidini tartışıyorlar.
*****ABD’li Çiftçiler, girdi maliyetiyle ilgili riski yönetmeye çalışıyorlar.
***Almanya’ da gaz fiyatları tarihi seviyelerde kalmaya devam ediyor. Uzmanlar, gaz fiyatındaki gelişme nedeniyle tüketiciler için önemli ölçüde daha yüksek faturalar konusunda uyarıyor.
****AdBlue, modern traktörlerde dizel kadar önemlidir. AdBlue pahalı ve kıt hale geliyor. Traktör için alternatifler var mı?
Modern traktörlerde, biçerdöverlerde veya silaj makinelerinde AdBlue, dizel kadar önemlidir. Bunu yapmak için çok fazla gaz gerekir. AdBlue daha pahalı ve kıttır.
Traktörler için alternatifler var mı, yoksa AdBlue’suz da yapabilirler mi? Traktör ve biçerdöverlerdeki modern motorlar, dizel yakıta ek olarak AdBlue eklenmesini gerektirir. Sulu üre çözeltisi, SCR katalitik konvertöründe (Seçici Katalitik İndirgeme) egzoz gazı son işlemi için zararlı nitrojen oksitleri suya ve nitrojene dönüştürür. Nitrojen nereden çıkarsa çıksın, nitrojen içeri girmek zorundadır ve sorun burada yatmaktadır.
Yeni bir çalışma, çiftlik gençliğinin kaygı ve depresyonla mücadele ettiğini gösteriyor. İlerici Tarım Vakfı, çiftçi çocuklarına ve ailelerine kaynak sağlamak için çalışıyor
*Cuma günü, küresel tahıl fiyatları ham petrol ve emtialarla birlikte keskin bir düşüş yaşadı. Pazartesi daha da düştü.