Savunma sanayinden de önemli diye tanımlanan tarıma verilen teşvikler son 20 yılın en düşük düzeyine indi. Tarım arazileri sanayileşmenin ve kentleşmenin altında giderek yok oluyor. Son yıllarda sanayiyi de ihmal etmeye başladık. Sonuçta sanayi yoluyla da tarım yoluyla da kalkınmış ülkeler sınıfında değiliz. Halbuki biri diğerinin ikamesi değil. Sanayi ötesi ekonomi haline gelen Amerika aynı zamanda dünyanın en büyük tarım ürünü ihracatçısı. Peki Türkiye’de tarıma verilen önemin rakamlara yansıması nasıl? Habertürk’ten Abdurrahman Yıldırım yazdı.
Savunma sanayinden de önemli diye tanımlanan tarıma verilen teşvikler son 20 yılın en düşük düzeyine indi
Sakarya’da incelemelerde bulunurken “Tarım, savunma sanayinden daha önemli” diyen Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli bunun nedenini şöyle açıkladı:
“Tarımı olmayan ülke, mutfağı olmayan eve benzer. Toprağın ve tarımın siyaseti olmaz. Tarım, savunma sanayisinden daha önemlidir diyorum. Neden savunma sanayisinden daha önemli, çünkü her şeyiniz olabilir, roketleriniz, uçaklarınız olabilir. Her türlü teknolojiniz olabilir ama evde buzdolabı boş ise insanların karnı açsa burada yapacak bir şey yok. En temel ihtiyacımız tarım. Bu anlamda tarım, gıda her zaman her şeyden daha önemli bir konumdadır.”
TARIMI NEDEN HEP İHMAL ETTİK?
-Bir tarım bakanından beklenebilecek bir söylem. Gerçek hayatta da böyle zaten. Tarımın Türkiye’de ikinci plana itilmesi “Biz ancak sanayileşerek kalkınırız” anlayışının bir sonucudur. Bu anlamda tarımı hep ihmal ettik.
Nitekim dün Tarım Bakanı’nın açıklama yaptığı Sakarya Ovası tarımda en verimli ovalardan. Ancak sanayileşmenin ve kentleşmenin altında giderek yok oluyor.
-Son yıllarda sanayiyi de ihmal etmeye başladık. Sonuçta sanayi yoluyla da tarım yoluyla da kalkınmış ülkeler sınıfında değiliz. Halbuki biri diğerinin ikamesi değil. Sanayi ötesi ekonomi haline gelen Amerika aynı zamanda dünyanın en büyük tarım ürünü ihracatçısı.
-Türkiye’nin tarımdaki durumu aslında sanayiden daha iyi sayılır. En azından şimdiye kadar kendi kendimize yeterliydik. Dış ticarette açık vermedik. Çok az da olsa fazla verdik.