Osman Çaklı
Ağaç sektöründeki şirketler, kur nedeniyle hammadde ithalini düşürdü ve iç pazara yöneldi. Tarım Orman-İş Genel Başkanı Durmuş, ormanların sermaye için yandığını iddia etti.
Ege ve Akdeniz’de yazın çıkan yangınlar, büyük tahribat yarattı. Yanan bölgelerdeki ağaçlara ne olacağı tartışma konusu olurken, ağaç kesim işinin büyük sermayeli yerli şirketlere verildiği ortaya çıktı. Antalya, Muğla, Denizli, Aydın ve Isparta’daki yangınlardan etkilenen ağaçların kesimi, anayasaya göre orman köylülerine ya da onlara bağlı kooperatiflere verilmesi gerekirken; büyük sermayeli yerli şirketlere verildiğini Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş açıkladı. Durmuş, “Bu bir öngörüsüzlük değil” diyerek ülke kaynaklarının sermaye adına yanması istendiği iddiasında bulundu.
Ormanlar vahşi kesimle yok olurken bu süreçte büyük ihaleler alan şirketleri, üretim kapasiteleri ve elde ettikleri servetle birlikte ele aldık.
DÖVİZ KURU NEDENİYLE HAM MADDE YURT İÇİNDEN KARŞILANIYOR
Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre; 2000’li yıllarda 8 milyon metreküp olan odun üretimi, 2020’ye gelindiğinde 28,5 milyon metreküpe ulaştı. Türkiye menşeili çok uluslu şirketler, TL’nin kur karşısında erimeye başlamasıyla birlikte birkaç yıl önce ithal ettiği ham maddeyi yurt içinden karşılamaya başladı. Güncel fiyatlara göre yurt dışında birinci sınıf kereste 1372 doları bulurken, bu miktar ülke içerisinde 3 bin 500 ila 5 bin TL arasında değişiyor. TL-kur farklılığı nedeniyle güncellenen fiyatlar ile OGM’nin ağaç kesimi arasındaki paralelliğe işaret eden Türkiye Ormancılar Derneği Üyesi, Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, “Yakacak odun ihtiyacı azalma eğiliminde olmasına karşın, üretimin yüzde 23,8 artması, orman endüstrisine ucuz ham madde temini anlamına geliyor” dedi. Ayrıca Türkiye Ormancılar Derneği, hızla artan ağaç kesimlerine dikkat çekmek için yayınladığı açıklamalarda, 2017 yılı sonrasında odun üretiminin 4 yıl içerisinde yüzde 53,6 arttığını ifade etmişti. Reel kur farkını gözeterek mevcut duruma ilişkin değerlendirme yapan Kuzey Ormanları Savunması üyesi Alper Turaç da “Arz açığı artarken yapılan odun ithalatının düzenli ve kademeli olarak düştüğünü görmekteyiz. Şirketlerin kar marjının artırılması güdüsüyle düzenlenen stratejik planların kur dalgalanmasıyla kesiştiği ayan beyan ortada” dedi.