Tarım ve Orman Bakanlığı, kırmızı ette yaşanan açığı kapatmak için 100 bin besilik hayvan ithalatı için hazırlıklara başladı. İthal edilecek 100 bin besilik hayvanın sözleşmeli üretim modeli ile besicilere verilmesi planlanıyor.
Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre, görevden alınan eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2022 yılından itibaren canlı hayvan ve et ithalatının sıfırlanacağı sözünü vermişti. Ancak uygulanan yanlış politikalardan dolayı Türkiye hem ette hem de sütte ciddi sorunlar yaşarken, ette yaşanan açık ise yine ithal hayvanlarla kapatılmaya çalışılacak.
100 BİN BESİLİK HAYVAN İTHALATI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI
Tarım ve Orman Bakanlığı 100 bin baş besilik hayvan ithalatı için düğmeye bastı. İthal edilecek besilik hayvanlar için şartname hazırlığı devam ederken, yurt dışından getirilecek besilik hayvanların karantina yerleri belirlenmeye çalışılıyor.
İTHAL EDİLECEK BESİLİK HAYVANLAR SÖZLEŞMELİ ÜRETİM MODELİ İLE BESLENECEK
100 bin baş besilik hayvanın Et ve Süt Kurumu aracılığıyla ithal edilmesi planlanırken, ithal edilen hayvanlar sözleşmeli üretim kapsamında yetiştiricilere verilecek. Sözleşmeli üretim modeli ile bakılacak hayvanların ESK’ya kestirilmesi durumunda da ayriyeten destek verilmesi planlanıyor.
VADEDİLEN SÖZLER YİNE TUTULMADI!
Görevden alınan eski Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, görevde iken yaptığı açıklamalarda hayvancılıkta verilen desteklerle hayvan varlığının arttığını 2022 yılına kadar kısmi ithalatların devam edeceği ancak 2022’den itibaren canlı hayvan ve et ithalatının tamamen sıfırlanacağı sözünü vermişti. Verilen bu söze rağmen Türkiye’nin 100 bin baş besilik hayvan ithalatı için düğmeye basması, hayvancılıkta öyle vadedildiği gibi sorunların çözülmediği, sorunların daha da derinleştiğini gözler önüne serdi.
BOSNA HERSEK’TEN 400 TON KEMİKSİZ ET İTHAL EDİLİYOR!
Diğer yandan Bosna Hersek’ten 400 ton kemiksiz et ithalatı yapılırken, kamuoyu ve sektör bu ithalatı Milli Gazete’den öğrenmişti. Bosna Hersek’ten ithal edilecek 400 ton etin fiyatının artması dikkat çekmişti. Geçtiğimiz yıllarda Bosna Hersek’ten 5.1 ile 5.2 Euro’dan ithal edilen kemiksiz et bu yıl 7 Euro’dan ithal edilecek. Hem kurların yükselmesi hem de fiyatın artmasından dolayı, ithal edilecek etin Türkiye’ye maliyeti bugünkü kurlar üzerinden 126 lira olacak.