Ayşegül Kasap
Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü köyüne organize sanayi bölgesi (OSB) yapılmasına karar verildi. Ama halk bunu istemiyor, çünkü köylünün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılığı bitirecek. Bu, bilirkişi raporuyla da tescillendi.
Köyün mezarlığının da OSB için tahsis edilmesi yöre halkının sabrını taşırdı, halk muhtarın gerekli evrakları imzalamamasını istedi. Halkın yanında yer alan muhtar İlyas Celep “O mezarlıkta iki şehit var” diyerek tahsis işlemi için gerekli evrakları imzalamadı.
Valiliğin “Biz devletiz istediğimizi alırız” sözlerine ve kaymakamlığın baskılarına direnen muhtar görevden alındı yerine ‘kayyım’ atandı.
‘Biz devletiz istediğimiz şekilde alırız’
Geçen yıl yapılaması kararlaştırılan OSB için muhtar Celep şöyle dedi: “Biz OSB’ye karşı değiliz hiçbir zaman. Ama uygun yere bakılması lazım. Benim köyümün bir tarafında şantiye var, bir tarafında Yeşilırmak havzası var, bir tarafında elektrik tesisi var. Burası da alındığı zaman köyün sadece alanı, yani evin olduğu yerler kalıyor. Bir dönüm yer kalıyor evle birlikte.
Evden kapıya çıkma şansımız yok yapıldığında. Ben bunu başından beri vali beyle de kaymakam beyle de konuştum. Gereken bilgileri verdik. Ama heyetle beraber randevu alıp vali beyin yanına gittiğimde heyeti içeri almadı ve bana şunu dedi: ‘Biz devletiz istediğimiz şekilde alırız.’ “
Hayvancılıkta en öndeki köy
Köy halkının ortak kullandığı bir mera var. 550 dönümlük bir alan. Burada hem tarım hem hayvancılık yapıyorlar. Hatta bu köy ilçedeki en küçük köy olmasına rağmen hayvancılıkta ilçenin en önde gelen köyü. Bu nedenle arazi çok önemli. Ama kaymakamlık, buraya OSB’nin kurulmasına karar verdikten sonra arazinin vasfı değiştirildi ve meradan ham toprak haline çevrildi.
Arazinin vasfının düşürülmesinden sonra köylü dava açtı. Yargı süreci devam ederken OSB’nin kurulması Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından da onaylandı. Bakanlığa da dava açtılar. Yani ortada devam eden bir yargı süreci var.