Türkiye’nin narenciye üretiminin önemli bir kısmını karşılayan ve Mersin’den sonra en önemli narenciye ihracat merkezi olan Hatay’da mandalina üreticileri ürünlerin dalında kalmasından şikayet ediyor.
Suriye’deki savaş nedeniyle kapanan Cilvegözü Sınır Kapısı, narenciye üretimi yapan ihracatçıların da sonu oldu. Samandağ ilçesinde mandalina ve limon üretimi yapan çiftçiler, ürünlerin para etmediği gerekçesiyle dalından kalmasından dolayı yetkililerden yardım istiyor.
Önceleri mandalina sezonu açılmadan ürünlerin tüccarlar tarafından yüksek fiyatlarla dalında alındığını ama artık bunların olmadığını, mandalinanın kilosunun 10 kuruşa satıldığını kaydeden üreticiler, 10 kuruşa ürünü satmaktansa dalında kalmasından yana olduklarını belirttiler.
Samandağ ilçesindeki üreticilerden Salim Fırıncıoğulları, Samandağ’da yetiştirdikleri mandalina ve narenciyeye 25 kuruşa bile müşteri bulamadıklarını ve ürünlerinin dallarında çürüyeceğini belirtti.
Yetiştirdikleri ürünlerin 200 tonunun dalında kalarak telef olacağını kaydeden Fırıncıoğulları, “Hükümetimiz bizlere yardım etsin bizim yapacak bir şeyimiz kalmadı, malımız dalında kalarak çürüyecek. Kapılarımız kapandığı için ihracat yapamıyoruz. Ürünlerimizi yurt içine gönderirsek hiç bir şey satılmıyor, dalından yirmi kuruşa alınan ürün tezgahta 1 liraya satılıyor. Olan biz çiftçilere oluyor. Kapılarımız kapanmadan önce Suriye, Irak, Suudi Arabistan gibi ülkelere ürünlerimizi ihraç ediyorduk şimdi bir kilo bile gönderemiyoruz” dedi.
MAYDANOZDA DA DURUM AYNI
75 dönümlük araziye maydanoz ekimi gerçekleştiren Ahmet Çelik (45) içerisinde 14 demet bulunan bir bağ maydanozun bu yıl tarladan çıkış fiyatının 75 kuruş olduğunu söyledi. Çelik, organik olarak yetişen maydanozları önceki yıllarda özellikle Irak, Suudi Arabistan ve Suriye’ye gönderdiklerini ancak yaşanan savaş ortamı nedeniyle bu yıl ihracat gerçekleştiremediklerini söyledi.
Yılda sadece 4 hasat gerçekleştirdiklerini anlatan maydanoz üreticisi Çelik, kapanan sınır kapıları nedeniyle ürünlerin iç piyasada kalmasından şikayet etti. Maydanoz, narenciye, patlıcan, domates gibi ürünlerin iç piyasanın tüketebileceğinin üzerinde yetiştirildiğini söyleyen Çelik, “Türkiye bu kadar ekilen sebze ve meyveyi tüketmez ki. Geçen yıl Irak’a olan ihracatımız süperdi. Ama bu yıl daha olmadı. Narenciye, patlıcan ve domates içinde geçerli. İlacımız pahalı, yevmiyeler yüksek” diye konuştu.
(İHA)