Mesude ERŞAN
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verileri ve sosyal yardımlardaki artış, yoksullaşmayı işaret ediyor. En temel ihtiyaç gıda için yardım yapılan hane sayısı ve tutar artıyor.
2019’da toplam 688 bin 507 haneye 343,22 milyon, 2020’de 1 milyon 154 bin 418 haneye 629 milyon 297 bin 527, geçen yıl da 2 milyon 830 bin 570 haneye 752 milyon 604 bin 364 lira tutarında gıda yardımı yapıldı.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç ve Dr. Ergün Demir’in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sosyal yardımlarla ilgili yayımladığı verileri derledi.
Kılıç ve Demir’in derlemesi, Türkiye’deki işsizlik ve yoksullaşmayı ortaya koydu. İşsizler ya da sosyal güvenceli işleri bulunmayanlar, devletin yardımlarıyla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
Demir, rakamları şöyle anlattı: “Türkiye’de yaşayanlar giderek daha fazla yoksullaşıyor. Yoksullukla eğitim ve sağlık, birbirlerini doğrudan ve dolaylı olarak etkiliyor. Yoksulluk en fazla çocukları, kadınları, yaşlıları ve özürlüleri sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıya bırakıyor.”
‘Siyasetçilerin cebinden çıkmıyor, lütuf değil’
Kılıç ve Demir, derlemelerinde, bir hak olan sosyal yardım harcamalarının, kanun ve kararnamelerle kurulmuş veya kurulacak fonlardan bakanlar kurulu kararıyla yüzde 10’a kadar aktarılacak miktarlar, gelir ve kurumlar vergisi tahsilat toplamının yüzde 2,8’i, trafik para cezalarının yüzde 50’si, RTÜK gelirlerinin yüzde 15’i, bütçedeki ödenekler, her nevi bağış, yardım ve diğer gelirlerden yapıldığını belirtti.
Kılıç, “Görüldüğü gibi sosyal yardım harcamaları siyasetçilerin cebinde çıkmıyor. ‘Oy’ tehdidiyle siyasal tercih kullanılmasını isteyen siyasetçiler bilmelidirler ki sosyal yardımlar aslında bir lütuf değil devletin karşılaması gereken yasal bir hak” dedi.
Yoksulluk envanterine neden yedi yıldır ulaşılamıyor?
Kılıç ve Demir, 2015’ten sonra bütçe sunum kitapçığı ve idare faaliyet raporunda Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi’ne kayıtlı hane sayısı ve kişi sayısının yayımlanmadığını söyledi.