Tarım emtiasında olağanüstü fiyat hareketlerinin görüldüğü, arz-talep-stok-fiyat dengesinin alt üst olduğu bir yılı geride bırakıyoruz.
Peki 2021 yılında bizi neler bekliyor?
Aynı dalgalı seyir devam edecek mi? Yoksa sular biraz daha durulacak mı?
Tarım emtiasında hangi ürün ve ülkelerin ismi ön plana çıkacak?
Rabobank Araştırma Birimi, tarım ve gıda sektörü açısından 2021 yılı görünümünü ve öngörülerini kapsayan son raporunu yayınladı.
“Tarım Emtiası Genel Görünümü: 2021” başlıklı raporda öne çıkan noktaları sizlerle de paylaşmak istedik.
Tarımsal emtiada 2020’nin tam bir boğa piyasasına sahne olduğu ifade edilen raporda, tarım piyasasının Covid-19’un ekonomik ve sosyal sonuçlarına da bağışık kazandığının altı çiziliyor.
Kahve ve kakao gibi ürünlerde aşağı yönlü fiyat hareketlerine karşın tahıl grubu ve yağlı tohumlar tarafında birkaç yılın zirvesine ulaşıldığına dikkat çekilen raporda, palm yağı ve şekerin de oldukça iyi bir performans gösterdiğine vurgu yapılıyor.
Rabobank Araştırma Birimi, 2020 dönemi ve 2021 yılı için şu gelişmelerin altını çiziyor:
*** Spekülatörler, 2020’de rekor miktarda tarımsal emtia vadeli işlem sözleşmeleri (future contract) satın alarak fiyatları yükseltti. Mali ve parasal teşvik, devlet tahvillerinden para akışı yarattığı için çok sayıda yatırımcı, tarımsal emtiaya yatırım varlıkları olarak bakmaya başladı.
*** Mısır ve soya fasulyesi stoklarının 2020/21 sezonunda azalması beklendiğinden özellikle Çin’den çok güçlü bir talep geldi. Bu arada buğday stoklarında az da olsa küresel fazla görülüyor.
*** La Nina, çeşitli tarımsal ürünlerin bulunabilirliğini zorlaştırarak, dünyanın dört bir yanındaki çiftçiler için zorlu bir sürece işaret ediyor. La Nina, rekolteden verimliliğe kadar çiftçilere zorluk yaşatmaya devam edecek.
*** Pek çok ülke, özellikle buğday başta olmak üzere tarımsal emtia için yeterli iç tedarikini garanti altına almaya çalışıyor ve bu da mevcut stoklar üzerinde baskı yaratıyor ve fiyat artışlarını tetikliyor.