Fransız araştırmacılar pet şişe ve cam şişelere konmuş besin takviyeli içeceklerdeki askorbik asit, B-karoten ve A-tokoferol değişimini takip etti. 97 günün sonunda her 2 şişe tipindeki maddelerde önemli değişiklikler olduğu görüldü.
İşlevsel içecek üreticilerinin önceliği içeceğin kalitesini korumak olsa da, fiyatlandırma ve marka üreticinin ambalaj seçimini önemli ölçüde etkilemekte.
İçecek beyin takımı Imbibe’nin pazarlama direktörü Laura Klibanow’a göre, son yıllarda ambalaj türlerindeki en büyük trendlerden biri tek porsiyonluk gösterişli şişeler oldu. Klibanow, özellikle alkolsüz gazlı içeceklerde, camın alüminyuma kıyasla daha kaliteli bir ambalaj olarak algılandığını söyledi.
Ancak camı pet şişeden ayıran tek özellik bu değil. Cam, içerdiği üründeki besinleri koruma konusunda pet şişeden daha iyi bir performans sergiliyor.
Araştırmacılar Food Control dergisinde yayınladıkları çalışmada, 3 aylık muhafaza sonrasında içeceklerde bulunan askorbik asitte önemli oranda indirgenme görüldüğünü, indirgenme oranının cam ve pet şişelerde sırasıyla %54 ve %72 olduğunu ifade etti.
C vitamini kaynağı olarak kullanılan askorbik asit, piyasadaki birçok besin takviyeli içecekte bulunuyor. B-karoten vücuda alındığında A vitaminine dönüşen bir maddeyken, A-tokoferol ise E vitamininin insan vücudu tarafından emilebilen bir formu olarak biliniyor.
İncelenen içecek
Ekip LSDH firması tarafından sağlanan, birçok vitamin takviyesini ve elma, ananas, portakal, üzüm, armut, şeftali, mango, kayısı, muz, guava, kivi ve limon meyvelerini içeren bir meyve suyu kullandı.
Araştırmacılar meyve suyuna şeker, sitrik asit ve bazı vitaminler ekledi ve yarı otomatik bir dolum makinesiyle pet veya cam şişeye dolum yaptı. Pet şişe olarak standart, tek katmanlı, 150 mikron kalınlığında, 25 cl kapasitede ve 14 gram ağırlığa sahip pet şişeler kullanıldı. Pet şişeler polietilen ve polipropilen kapaklarla, içten bir ek yeri olmaksızın kapatılırken cam şişeler metalik kapaklarla kapatıldı.
Gözlem ve ölçüm
Şişeler tamamen karanlık bir ortamda, 20 santigrat derecede tutuldu ve çözünmüş durumdaki oksijen, askorbik asit, B-karoten ve A-tokoferol içerikleri takip edildi. Analizler muhafazanın 22., 37., 77. ve 97. günlerinde yapıldı.
Araştırmacılar, askorbik asidin pet şişelerdeki indirgenme oranının cam şişelerdekine kıyasla daha belirgin olduğunu ifade etti. Araştırmacılara göre bunun nedeni oksijenin pet şişeye girişi. Ayrıca, B-karotenin de cam şişelere kıyasla pet şişede daha fazla okside olduğu belirlendi.
Araştırmacılar, vitaminli meyve sularının pet ve cam şişelerde 2 aydan daha kısa muhafaza edilmesi durumunda günlük antioksidan alımına katkıda bulunabileceğini, muhafaza süresince cam şişelerdeki meyve suyunun antioksidan ve biyoaktif bileşen içeriğinin daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.
www.gidahatti.com