Yılbaşından bu yana tarımsal emtia fiyatları yükselmeye devam ederken, şeker fiyatlarında artış yüzde 6’yı buldu. ICE’de şeker fiyatları şu sıralar 16.3 sent ile geçen yılki dip seviyenin neredeyse yüzde 75 üzerinde.
Dolar Endeksi’nin 91 seviyesinin üzerinde kalması ve ABD’de 10 yıllık tahvillerin getirisindeki yükseliş altını baskılıyor. Doların gelişen para birimlerine karşı değerlenmesiyle spot altın fiyatı Asya piyasalarında dün sabah 1.705 dolar/ons seviyesine kadar gerileyerek, Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyesine indi. Analistler, 1.726 dolar desteğini kıran altının 1.691 dolara kadar geri çekilebileceğine işaret ediyorlar. Restoranlar, kafeler, sinemalar kapalı olsa da şeker tüketimi devam ediyor. Dünyanın hemen her yerinde pandemik hayata alışan insanlar eskisi gibi dışarı çıkmıyor ancak evde pişirme çılgınlığı tarım ürünleri talebini artırıyor. İnsanlar ‘tatlı’ yemekten vazgeçmiyor, diğer taraftan başlıca üreticilerde üretim stres altında. Bu da şekeri fiyatı en hızlı artan emtia ürünlerinden biri yapıyor.
Yılbaşından bu yana tarımsal emtia fiyatları yükselmeye devam ederken, şeker fiyatlarında artış yüzde 6’yı buldu. ICE’de şeker fiyatları bir ara 18 sent/Ib ile Mart 20217’den bu yana görülmeyen seviyelere gelmişken, güçlü doların yarattığı baskıyla şu sıralar 16.3 sent düzeyinde. Fiyatlar, geçen yıl nisan ayında gördüğü 9,3 sentlik dip seviyenin neredeyse yüzde 75 üzerine çıkmış durumda. Şeker fiyatlarındaki artış üç koldan besleniyor.
Kamış şekeri mi pancar şekeri mi?
Dünya şeker borsa fiyatlarını, ticarete hâkim pozisyonda olan düşük maliyetli kamış şekeri fiyatı belirlemektedir. Kamış ve pancardan elde edilen şekerler arasında kalite bakımından bir farklılık bulunmamaktadır. Ancak, sadece tropik ve alt tropik bölgelerde yetiştirilebilen şeker kamışının şeker pancarına kıyasla daha düşük maliyetle üretilmesi, işleme maliyetlerinin düşüklüğü gibi nedenlerle kamıştan elde edilen şekerin maliyeti daha düşük olmaktadır. Üzerinde bulunulan coğrafya gereği ülkemizde olduğu gibi Avrupa Birliği, Rusya, Ukrayna gibi ülkeler pancardan; ABD, Japonya, Çin gibi ülkeler hem pancardan hem kamıştan; Brezilya, Hindistan, Meksika, Pakistan, Tayland ve Avustralya başta olmak üzere birçok ülke kamıştan şeker üretmektedir.