AB, ormansızlaşmayla mücadele için dünyanın en kırılgan ormanlarının yer aldığı bölgelerden sığır eti ve kahvenin de aralarında olduğu 6 tarımsal emtianın ithalatına kısıtlamalar getirecek. Ormansızlaştırmayla ilgisi olmadığını kanıtlamayan şirketlere yıllık cirolarının yüzde 4’üne varan cezalar gelebilir.
Çevre dostlarını yeterince sevindirmeyen Glasgow COP26 İklim Zirvesi’nin ardından Avrupa Komisyonu bazı tarımsal emtiaların ithalatında önemli kısıtlamalar getirecek yeni taslak bir yasa hazırladı.
Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nin 2. gününde 100’ün üzerinde ülke 10 yıl içinde orman alanlarının yok olması ve arazilerin tahribata uğramasının önüne geçme taahhüdünde bulunmuştu. Orman ve Arazi Kullanımı Glasgow Liderler Bildirgesi ile 34 milyon kilometrekare ormanda taraf hükümetler ormansızlaşmayla mücadele etme sözü vermişti. Avrupa Birliği sürpriz olmayacak şekilde bu konuda ilk elle tutulur adımlardan birini atmaya çalışan taraf oluyor.
Sığır eti, soya, palm yağı, kahve, kakao ve kereste listede
Avrupa Komisyonu tarafından dün yayınlanan taslak yasada sığır eti, soya, palm yağı, kahve, kakao ve kereste gibi ürünlerin bulunuyor. Deri, çikolata ve mobilyanın da aralarında bulunduğu ve bu emtiaların kullanıldığı bazı alanlardaki türev ürünler de yasa kapsamında. Ormansızlaşmayla mücadeleyi amaçlayan taslak yasa kapsamında birlik gerekli gördüğü durumlarda bu ürünlerin ithalatını sınırlandırılacak ve birliğe bu ürünleri satmak isteyen şirketler daha sıkı denetimlere tabi olacak. AB İklim Politikalarının başında bulunan Frans Timmermans “Küresel iklim ve biyoçeşitlilik kriziyle mücadelede başarılı olmak için hem içerde hem dışarda sorumluluk almak zorundayız” diye konuştu.
6 ürün AB’nin emtia ithalatının %19’unu oluşturuyor
Bu altı ürün Avrupa Birliği’nin emtia ithalatının yüzde 19’unu oluşturuyor. Birliğe bu ürünlerden satmak isteyen şirketlerin 31 Aralık 2020’den itibaren ormansızlaşmayla ilgili bir faliyeti olmadığını kanıtlaması gerekiyor. Avrupa Birliği’nin çevre ve okyanuslardan sorumlu komiseri Virginijus Sinkevicius “Bu regülasyon küresel sorumluluk bilincimizi ve AB’nin bu yolda öncülük ettiğini ortaya koyuyor” diyerek birliğin dünyanın en kırılgan ormanlarını korumak konusundaki kararlılığına dikkat çekiyor.
Taslak yasanın hem AB üyesi hükümetlerce hem de Avrupa Parlamentosu’nda onaylanması gerekecek.