Ülkemizde 13 961 ha organik ve 8 427 ha geçiş süreci aşamasında olmak üzere toplam 22 388 ha alanda organik üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu alanda 2017 yılı verilerine göre 91.838,79 ton organik ve 136.593,71 ton geçiş süreci aşamasında olmak üzere toplam 228.432,50 ton organik üzüm üretimi gerçekleştirilmektedir.
Organik üzüm yetiştiriciliğinde GAP bölgesi illeri sahip olduğu ekolojik yapı ve uygulanan kültürel uygulamalarda kullanılan sentetik kimyasal girdilerin azlığı nedeniyle önemli bir organik tarım havzası durumundadır. Bu havza içerisinde yetiştiriciliği yapılan türler içerisinde üzüm en fazla çeşit zenginliğine sahip türdür. Çok eski zamanlardan beri Mezopotamya olarak adlandırılan bu bölgede üzüm hem sofralık olarak taze hem de şarap, kuru üzüm, pekmez, pestil, kesme gibi üzüm ürünlerinin yapımında kullanılmıştır. Bölgede yaşayan insanların en önemli gıda kaynaklarından biri durumundadır.
GAP Bölgesi illerinin geçiş süreci dahil organik üzüm üretim miktarları incelendiğinde organik yaş üzüm üretim miktarı 22.281,09 ton, kuru üzüm üretim miktarı 4.801,60 ton civarındadır. İllerde toplam 27.082,69 ton organik üzüm üretilmektedir. Bu üretim illerdeki toplam organik bitkisel üretimin %16,21’ini oluşturmaktadır.
GAP bölgesinde önümüzdeki yıllarda organik üzüm yetiştiriciliği ile uğraşan çiftçi sayısı, üretim alanı ve üretim miktarının daha da artması beklenmektedir. Bu artışta GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile teknik işbirliği içinde 2009 yılından beri yürütülmekte olan GAP Organik Tarım Küme Projesi’nin önemli bir katkısı bulunmaktadır. Bu proje sayesinde bölgede organik tarım konusunda faaliyet gösteren üretici, kamu, üniversite ve özel sektöre ait çok sayıda kişi, kurum ve kuruluş arasında işbirliği geliştirilmiştir. Bölgede 26 farklı ürün organik olarak üretilmeye başlanmıştır. Bu ürünler içerisinde üzüm sofralık üretim yanında kuru üzüm, üzüm suyu, pekmez, pestil, üzüm sucuğu, kesme gibi katma değerli farklı ürünlere dönüştürülerek pazarlanmaya başlamıştır.
Organik Üzüm Yetiştiriciliği kitabı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkalığı tarafından desteklenen “Üzümün Katma Değerli Farklı Ürünlere Dönüştürülmesi ve Besin İçeriklerinin Saptanması” isimli proje faaliyetleri kapsamında proje ekibi tarafından hazırlanmıştır. Projemize destek olan başta GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sayın Sadrettin KARAHOCAGİL olmak üzere Başkan Yardımcılarımız, Yöneticilerimiz ve Uzmanlarımız ile emeği geçen tüm idare personeline şükranlarımızı sunuyorum. Ayrıca, projemize eş finansman sağlayan Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne desteklerinden dolayı teşekkür ederim.
Kitabın organik üzüm yetiştiriciliği ile ilgilenen Çiftçiler, Ziraat Mühendisleri, Öğrenciler, Akademisyenler ve Araştırmacılar başta olmak üzere organik tarıma ilgi duyan herkese faydalı olmasını diliyorum. Sağlıklı yarınlar için ülkemizde organik üzüm ve üzüm ürünleri üretim ve tüketiminin artması dileklerimle.
Prof.Dr. Gültekin ÖZDEMİR Diyarbakır Aralık 2019
Organik Üzüm Yetiştiriciliği kitabımızın bu konuda bilgi edinmek isteyenlere faydalı olması dileklerimle.
Kitabımızın pdf dosyasını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. (Gültekin Özdemir)