Bornova Belediyesi tarafından hayata geçirilen Bornova Doğal Tarım Merkezi ve Çiftliği projesinde gönüllü sayısı 250’ye ulaştı. 20 dönümlük arazide toprağı iyileştirmeyi amaçlayan projeyi ve doğal tarımın ilkelerini anlatan İrfan Özbilgili, endüstriyel tarım olmadan dünya nüfusunun aç kalacağı tezinin yalan olduğunu söylüyor. Özbilgili organik tarım konusunda da, “Büyük şirketlere tümüyle bir rant kapısı” diyor.
Bornova Doğal Tarım Merkezi ve Çiftliği, Bornova Belediyesi’nin desteği ve gönüllüler ile ortak gerçekleştirilen bir proje. Belediyeye ilk başvuruyu yapan Homeros Gıda Grubu, projeye çok sayıda kişi eklemlenmek isteyince sosyal medya üzerinden bir gönüllü havuzu kurdu. Gönüllü sayısının 250’ye ulaştığı grubun ortak paydaları, ekolojik tahribata neden olan konvansiyonel tarımın bize dayattığı yöntemlerle, bize unutturduğu geleneksel tarım yöntemlerini hatırlayıp hafıza tazelemek ve başka bir tarımın mümkün olduğunu göstermek.
Hem çiftçiler hem de doğal tarıma yönelen gönüllü yurttaşların kullanımına sunulan ormanlık alanın ortasındaki 20 dönümlük atıl arazide toprak iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Toprağı işlemeden, ağaçları budamadan, zehir kullanmadan bir gıda ormanı yaratmayı amaç edinen gönüllüler, hem oluşturulan ekosistemin gelişimini izleyebilecek hem de bu ekosistemle uyumlu tohumları toprakla buluşturacak.
Türkiye’de bir ilk olan doğal tarım çiftliğini hayata geçirerek, hem düşük maliyetli, hem en az çabayla, hem de temiz gıda üretilebileceğini göstermek için yola çıkan gönüllüler adına 11 yıldır bu köyde yaşayan İrfan Özbilgin’le konuştuk.
Özbilgin, Bornova Belediyesi ve Bornova Doğal Tarım Merkezi ve Çiftliği Gönüllüleri olarak Türkiye’deki bütün ekolojistlere, çiftçilere, temiz gıdaya erişmek isteyen herkese 15 Aralık’ta Yakaköy’de yapılacak olan açılış etkinliğine katılmaları için çağrı yapıyor.