Eren Aka
Sürdürülebilir ve yeşil odaklı geri dönüşüm projeleriyle Adana’da ‘Biyobozunur Atık Projesi’ kapsamında bir yılda yaklaşık 4 bin ton kompost ürettiklerini belirten Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Milliyet’e konuştu.
Lezzet Festivali için Adana’ya gitmişken Yüreğir’de hayata geçirilen ve Adana’da çok konuşulan ‘Biyobozunur Atık Projesi’ hakkında Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir’den bilgi aldım. ‘Biyobozunur Atık Projesi’ kapsamında pazarlardan toplanan atıklar ayrıştırılarak organik gübreye dönüştürdüklerini ifade eden Başkan Kocaispir, “Çevreye duyarlı belediyecilik anlayışıyla hizmet üretiyoruz. Biyobozunur atık projesiyle de doğayı koruyor, israfın önüne geçiyoruz böylelikle geleceğe de nefes oluyoruz. Pazar yerlerinden toplanan meyve sebze artıklarını kompost üretimiyle yeniden toprağa döndüren ‘Biyobozunur Atık Projesi’ hem ekonomiye hem çevre temizliğine önemli katkı sağlıyor. Belediye ekipleri ve gönüllüler tarafından pazarlardan toplanan organik atıklar özenle ayrıştırılarak kompost üretim alanında gübreye dönüştürülüyor. Dönüşümle elde edilen gübre toprağa nefes oluyor.
“Yüreğir Belediyesi olarak böylesi değerli bir projenin öncüsü olmaktan gurur duyuyoruz” diyen Başkan Kocaispir, “İlçemizde hal ve pazarlarda sebze meyveden oluşan biyobozunur gıda atıklarını şantiyemizde oluşturduğumuz Biyobozunur Atık Tesisimizde komposta dönüştürüyoruz. Böylece tarımsal verimin artırılmasına katkı sağlıyor, üreticilerimizi destekliyor, israfın önüne geçiyor, doğamızı koruyor, geleceğe nefes oluyoruz. Bir yılda yaklaşık 4 bin ton kompost ürettik” şeklinde konuştu.
Akdeniz meyve sineğine çözüm
Akdeniz meyve sineğinin en fazla barındığı yerlerin meyve ve sebze atıkları olduğunu hatırlatan Başkan Kocaispir, “Yaş meyve sebze atıkları bölgemizde çiftçilerimizin başına bela olan Akdeniz meyve sineğinin en fazla barındığı yerlerin başında geliyor. Bu atıklar toplanarak geri dönüşümü yapıldığında aynı zamanda bu haşerenin çiftçimize verdiği zarar da nispeten önlenmiş oluyor” dedi.