Çiftçiler, Dünya Çiftçiler Günü’nde Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin Ankara’da düzenlediği etkinlikte yarın bir araya gelecek.
Türkiye Ziraat Odaları Birliğince (TZOB) düzenlenecek “Dünya Çiftçiler Günü” etkinliği, 81 ilden on binlerce çiftçiyi Ankara’da buluşturacak.
Dünya Çiftçiler Günü, 1984’ten beri her yıl Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonunun (IFAP) kuruluş günü 14 Mayıs’ta kutlanıyor. Bu sene de çiftçilerin sorunlarına dikkati çekmek ve çözüm bulmak için farklı bir etkinlik düzenlenecek.
TZOB tarafından Ankara Anadolu (Tandoğan) Meydanı’nda düzenlenecek etkinlikte, 81 ilden gelecek on binlerce çiftçi sorunlarını dile getirecek. Geniş bir kampanyayla duyurulan etkinlikte ses sanatçıları Mustafa Ceceli ile Sevcan Orhan konser verecek.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, birliğin 5 milyon kişiyle Türkiye’nin en fazla üyeli meslek örgütü olduğunu ve 766 ilçede ziraat odası bulunduğunu belirtti.
Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenleyecekleri etkinliklere ilişkin bilgi veren Bayraktar, “Bu yıl farklı bir 14 Mayıs etkinliği düzenliyoruz. Bir bayram havasında etkinliği gerçekleştireceğiz. Çiftçimize hizmete, gecemizi gündüzümüze katarak devam edeceğiz. Bu kurumu çok daha güçlü, büyük, etkin hale getireceğiz.” dedi.
Türkiye’nin tarımsal potansiyeline değinen Bayraktar, sektörün halen milli gelirinin yüzde 7’sini sağladığına işaret etti.
Bayraktar, şunları kaydetti:
“Dünya nüfusunun hızla arttığı ancak insanları besleyecek tarım topraklarının azaldığı inkar edilemez bir gerçektir. Bunun bilincinde olan gelişmiş ülkeler, toprak avına çıkmış durumdalar. Dünya Ticaret Örgütü raporuna göre, 41 ülke başka ülkelerden toprak kiralamakta veya satın almaktadır. 62 ülke ise topraklarını ikinci bir ülkeye kiraya vermekte veya satmaktadır. Tarım alanı kiralama veya satın almada İngiltere, ABD ve Çin ilk sıralarda yer alıyor. Kongo Cumhuriyeti yüzölçümünün dörtte birinden fazlasını kiraya vermiş veya satmıştır. Ukrayna, tek anlaşmayla Çin’e toplam yüzölçümünün yüzde 5’i olan 3 milyon hektar tarım alanını 50 yıllığına kiralamıştır. Bugün verimli tarım arazisi tüm dünyada altın değerindedir. Gelişmiş ülkeler verimli arazilerine gözü gibi bakmaktadırlar. Oysa bizde tarım arazilerimiz çok parçalı. İşletme büyüklüklerimiz verimli tarım yapmayı sağlayabilecek yeterlilikte değil. Bugün İngiltere’de işletme büyüklüğü 538 dekarken, bizde 61 dekar, üstelik 10 parsele bölünmüş durumda. Bu konuya çözüm bulunması gerekmektedir.”
Türkiye’de tarımsal verimi artırmak için yüzde 60’lara kadar su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, GAP, KOP, DAP gibi büyük sulama yatırımlarını da içeren kalkınma projelerinin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
İstihdam edilen her 5 kişiden 1’i tarım sektöründe
Türkiye’de istihdam edilen 26 milyon 672 bin kişinin yüzde 18,3’ü tarım sektöründe çalışıyor. Tarımsal faaliyetin dibe vurduğu ocak ayında bile tarım, 4 milyon 893 bin kişiye istihdam sağladı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre de her sene artış gösteren tarım istihdamı Ocak 2016’da 5 milyon 395 bin seviyesindeyken, bu yılın aynı ayında 5 milyon 467 bine yükseldi.
Ocak ayı iş gücü verilerine göre tarım, kadınlarda işsizliği 4,2 puan düşürerek yüzde 19,6’dan 15,4’e, erkeklerde 1,5 puan düşürerek yüzde 13,4’ten 11,9’a, toplamda işsizliği 2,2 puan düşürerek yüzde 15,2’den 13’e indirdi.
Kadın tarım işçileri günlük 53 liraya çalıştı
Mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri de geçen sene, bir önceki yıla göre yüzde 13,4 artışla ortalama 59 lira, sürekli tarım işçilerinin aylık ücretleri ise yüzde 9,5 artışla bin 677 lira oldu.
Tarımda çalışan mevsimlik kadın işçiler günde 53 lira, erkek işçiler de 66 lira ücret aldı. Sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücret ise kadın işçiler için bin 456 lira, erkek işçiler için bin 714 lira olarak hesaplandı.
Sektörde en fazla mevsimlik işçi çalıştırılan faaliyetlerden çapalama için kadın işçilere 48 lira, erkek işçilere 54 lira, hasat için kadın işçilere 54 lira ve erkek işçilere ise 62 lira ödeme yapıldı.
Tarımsal işletmelerde mevsimlik tarım işçilerine yapılan en yüksek günlük ücret ödemesi kadın işçiler için 69 lirayla Ordu’da, erkek işçiler için ise 89 lirayla Ardahan’da gerçekleşti. En düşük ücret ise kadın işçiler için 33, erkek işçiler için 43 lirayla Hatay’da görüldü.
www.trthaber.com