Murat Ülker’in ilgili yazısı şöyle:
Dünya Expo her 5 senede bir düzenlenen ve yaklaşık 6 ay süren, dünyanın en büyük etkinliklerinden biri, bunu düzenleme hakkını ise 2020 için Birleşik Arap Emirlikleri’nde Dubai kazanmıştı ama malum pandemi sebebiyle gecikerek düzenlenebildi etkinlik, Mart sonunda da bitecek. Ben de geçtiğimiz günlerde burayı goya’ladım ve şimdi sizinle gezebildiğim kadarını paylaşıyorum ama online olarak gezme imkanı da mevcut.
Websiteleri:http://https://www.expo2020dubai.com/
Online olarak gezmek isterseniz :https://virtualexpodubai.com/
4 kilometrekarelik devasa bir alana yayılmış bu etkinliğe 192 ülkeden katılım oldu ve belirlenen üç ana tema da oldukça ilgi çekiciydi; Fırsat, mobilite (hareketlilik) ve sürdürülebilirlik. Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Goya’layınca göze de hoş geliyor söyleyeyim..
Dubai Expo 2020, Orta Doğu, Afrika ve Güney Asya (MEASA) bölgesinde gerçekleştirilen ilk Dünya Fuarı ve aynı zamanda bir Arap ülkesi tarafından düzenlenen ilk Dünya Fuarı olması açısından da önemli. Gerçekten işin hakkını vermişler, çölde sıfırdan kurulan ve 4 kilometrekarelik alana yayılan etkinliğe 192 ülke katılmış, içeride 200 yiyecek ve içecek mekânı var. Bir diğer güzel yanı ise bu alanın bu etkinlikten sonra da kullanılmak üzere tasarlanmış olması.
“Zihinleri birleştirmek ve geleceği yaratmak” Expo 2020nin ana teması, gezegenimizi koruma, yeni sınırlar keşfetme ve daha iyi bir gelecek inşa etme konusunda ilham vermeyi vaat ediyorlar.
Belirlenen ana temalar ; Fırsat, mobilite (hareketlilik) ve sürdürülebilirlik.
Fırsattan kasıt bireylerin ve toplulukların geleceği şekillendirme potansiyeli. Hareketlilik ise insanların, ürünlerin ve fikirlerin hem fiziksel hem de sanal olarak daha akıllı ve daha verimli hareketini sağlamak. Sürdürülebilirlik ise dünyamızda verimliliğe odaklı, riskleri önceden tespit ederek önleyici yaklaşımlar geliştiren proaktif bir anlayış ile dengede yaşamak.
World Expo’da 192 ülkenin her biri bu defa kendi pavyonunu kurmuş. Aslında bu kültürel farklılıklar, her ülkeyi benzersiz kılan yanları üzerine düşünmek için de güzel bir fırsat olmuş. Üstelik temaları nedeniyle her ülkenin geleceğe katkı planları ve çalışmaları ile bütünleştirici, ülkelerin farklılıkları birleşince de sürdürülebilir bir dünya söz konusu olabiliyor. Fuarı şu ana kadar 15milyonu aşkın tekil ziyaretçi gezmiş!
Kısıtlı zamanım içinde ancak özel hazırlanmış “kadın” temalı pavyonu, ve Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Suudi Arabistan, İsviçre, Belçika ülkelerinin ve PepsiCo şirketinin pavyonlarını gezebildim. Zamanım kısıtlı olmasaydı da ne kadarını kaç günde gezebilirdim onu da bilmiyorum. Gerçekten çok büyük bir alana yayılmış etkinlik.
“Kadın” temalı pavyonu ziyaretim akabinde hemen kısa bir post yayınlamıştım.
Bu temaya has bir pavyon inşasını çok kıymetli buluyorum. 170 yıldan fazladır süregelen dünya fuarları arasında kadınlara adanmış ikinci pavyonmuş, bu Dünya Fuarı etkinliklerinde ise türünün ilk örneği ve tek bir şeye adanarak hazırlanmış bu sergi en etkili sergilerden biri olmuş.
https://www.gaste24.com/ekonomi/is-insani-murat-ulker-expo-2020-dubai-izlenimlerini-h178363.html