Muğla merkezli EGET’in burs geliri elde etmek için başlattığı tarım faaliyeti, daha yüksek gelir arayışı içinde sosyal girişimciliğe dönüştü.
Vakfın bütün gelirlerinin burs olarak verilmesi kuralıyla faaliyetini sürdüren EGET, sahil kesiminin ilk lavanta tarlasını oluşturdu. Lavantanın daha yüksek katma değere erişmesi için belediye tesislerinde lavanta yağı ve lavanta suyunun üretilmesinin ardından, bu kez Türkiye’nin ithalatçı olduğu bu hammadde kullanılarak şampuandan toniğe lavanta esaslı kozmetik ürünler ürettirildi. EGET’in Muğla bölgesi zeytinlerinden özel olarak ürettiği sızma zeytinyağı da, saygın zeytinyağı yarışmalarından Japan Olive 2020’de gümüş madalya aldı. Vakıf Kurucusu Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman, “Salgın bütün kesimlerde ciddi gelir kaybına yol açtı. Her zamandan daha fazla üniversite öğrencisinin eğitimi terk edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle bütün odağımızı burslara döndürdük. Herkesin bu konuda yapabilecekleri var. Vakıf senedimizde kural olarak konuldu. Bütün gelirler burslara yönlendiriliyor. İyi bir sosyal girişimcilik ve eğitime katkı veren vakıf örneği olduğumuzu düşünüyorum” dedi.
Özlem Uzman, yeni kurulmuş bir vakıf olmalarına rağmen, bağışlar ve başlangıç aşamasındaki ekonomik faaliyetlerden elde edilen gelirlerle; yıllardır var olan çok sayıda vakfa oranla ciddi burs sayılarına ulaştıklarını, halen devam eden 48 öğrenciye burs ile birlikte toplamda 80 öğrencinin EGET bursundan yararlandığını kaydetti.
Eğitim, Geriatri Ekolojik Tarım Turizm (EGET) Vakfı’nın Muğla’da üniversite öğrencilerine burs vermek amacıyla başladığı tarım faaliyeti, yerli tarımsal hammaddenin kullanıldığı, gurme ürünlerin ortaya çıktığı “sosyal girişimcilik” örneğine dönüştü. EGET’in Armutçuk tarım işletmesinde 22 dönüm arazide dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan trüf mantarı yetiştirmek için mantar aşılanmış meşe fidanları dikildi. Trüf mantarının 2020 başı veya ortasına doğru ilk hasadının yapılması bekleniyor. Trüf aşılanmış meşe fidanlarının arasına ise lavanta ekimi yapıldı. Sahil kesiminde yetişmesi zor görünen lavantanın yetiştirilebileceği ispatlandı.
Bu aşamadan sonra ise elde edilen lavantanın değerlendirilmesi için yollar aranmaya başlandı. Türkiye, aromatik bitki yağlarında ithalatçı bir ülke. Büyükşehir Belediyesi’nin tesis kurmasıyla lavantanın ham olarak satışı yerine, lavanta yağı ve lavanta suyu olarak değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Elde edilen ürünün yüksek kalite olmasıyla da lavanta kozmetikleri üretiminin daha fazla fayda sağlayacağı belirlendi. Böylece EGET TEN markalı kozmetik ürenler, her türlü sağlık ve uygunluk sertifikası alınarak deneyimli bir üreticide ürettirildi.
Ödüllü zeytinyağı
Muğla yöresindeki çiftçilerin ürettiği zeytinyağının değerlendirilmesi amacıyla da zeytinyağının en lezzetli ve en sağlıklı elde edilmesi olan soğuk sıkım sızma zeytinyağı üretimi gerçekleştirildi. EGET
gönüllülerinin yürüttüğü süreçle elde edilen zeytinyağı, zeytinyağı üreticileri açısından saygın yarışmalardan biri olan Japan Olive 2020’de gümüş madalya kazandı.
Salgında gelir kaybı yüksek, dar gelirli öğrencilerin eğitimde kalma sorunu sandığınızdan fazla
Vakıf Kurucusu, EGET Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman, vakfın çalışmalarına yönelik olarak, “Yeterli mali desteği olmadığı için başarısız olan, eğitime başlayamayan, eğitimden kopan gençler sorunu, sandığınızdan çok daha büyük. Her yıl burs başvuruları sırasında büyük üzüntü yaşıyoruz. Henüz ülke geneline yayılmamış bir vakıfız ve sınırlı duyurularımıza rağmen, şu son üç yılda, yirmi beş binden fazla gencimiz burs için başvuruda bulundu. Yazılımımızdaki sorulara verilen yanıtları gördükçe, yardım edemeyeceğimiz, gücümüzün yetemeyeceği öğrencilerimiz için büyük üzüntü hissediyoruz. Sorun sandığınızdan daha derin. Bu yıl salgın nedeniyle işçiler, çiftçiler, dar gelirliler, büyük gelir kaybına uğradılar. İşsizlik oranı yükseldi. Korkarız ki önümüzdeki yıllarda da üniversiteyi kazandığı halde gidemeyecek, eğitimi terk edecek çok sayıda öğrenci olacak. Deneyimlerimiz bunu gösteriyor.” dedi.
Vakıf Kurucusu, EGET Mütevelli Heyet Başkanı Safai Özer de, EGET’in bütün gelirlerini burs vermeye ayırdığını ve bunun bir yazılı Vakıf kuralı olduğunu hatırlatarak, “Gelir elde etmek için çaba harcarken, ülkemiz çiftçisinin gelirini artıracak yöntemler geliştiriyoruz. Lavanta tarımı… derken, EGET TEN aracılığıyla, tarıma dayalı sanayinin en güzel örneklerinden birini verdik; Kozmetik ürünleri üretir olduk. Şimdi de zeytinyağımız, uluslararası bir ödül aldı; Türkiye’ye kıvanç olduk. EGET Vakfı’nın her türlü geliri, burslara ayrılıyor. Vakfımıza yapılan her katkı, alınan her ürün, öğrencilerin hayata tutunması için bir destek sağlamakta. EGET Vakfı gelir elde etsin diye girişimlerde bulunurken, kendi dışımızdaki üreticiler için de alabildiğine yararlı oluyoruz” diye konuştu.
EGET özel yazılım geliştirdi
EGET burs sürecini yönetmek ve başvuruların adil değerlendirmesini yapmak için özel bir yazılım da geliştirdi. Vakıf kurucularının finanse ettiği yazılımla, başvuru sırasında verilen yanıtlarla, önceden belirlenmiş kriterlere göre yazılım tarafından otomatik olarak sıralanıyor ve burs alacak gençler yazılım tarafından seçiliyor. Burs verilmesi aşamasında sadece öğrencilerden beyanlarını doğrulamaları talep ediliyor.
Kaynak: www.dunya.com