Hafta içi TÜİK’in “Kırmızı Et Üretim İstatistikleri” bilgilendirme toplantısına katıldık. Sektörden çok kıymetli isimlerle birlikte, TÜİK Başkan Yardımcısı Ahmet Kürşat Dosdoğru ve Tarım İstatistikleri Daire BaşkanıDevrim Yağan’dan yeni yöntemleri ve gelecek çalışmalarını dinledik.
Kırmızı et ile ilgili konuya geçmeden daha önemli olduğunu düşündüğüm tarım verileriyle ilgili çalışmaları aktarmakta fayda var.
TARIMDA VERİ SORUNU
Tarımda veri sorunu TÜİK’in de en önemli zorluğu, tarımda kullandığı veriler Tarım ve Orman Bakanlığı kaynaklı. Veriler yetersiz, dağınık, entegrasyon yok. Hal böyle olunca istatistik oluşturmak, veriye dayalı politika belirlemek, plan yapmak oldukça güçleşiyor.
Özellikle de iklim krizinin tarımı bu kadar etkilediği bir dönemde “verisiz” tarımı yönetmek ekstra maliyet. Gelişimin önündeki en büyük engel “eksik veriler”
ÖLÇÜLMEYEN TARIM ENDÜSTRİSİ PLANLANAMAZ
Gelişmekte olan ve yoksul ülkelerde tarımsal sürecin % 100 kayıt altına alınamayışının pek çok sebebi var. Altyapının eksik olması, çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi gibi uygulamalara dahil olduğunda aldığı yardımların kesileceği düşüncesi, sigorta kapsamına girmesi gerektiği fikri. Daha pek çok sebepten ötürü tarıma dair verilerin kayıt altına alınmasını engelliyor.
YILLARDIR KAYIT ALTINA ALAMADIK
Türk tarımı yıllardır çeşitli projelerle kayıt altına alınıp, verilerle ifade edilmeye çalışılıyor. Her yeni Bakan farklı bir proje ile tarımdaki tüm verileri kayıt altına almaya çalışıyor, henüz başarılı olan çıkmadı. Önünde pek çok engel var.
Tarım için veri üreten onlarca kurum kuruluş var. Her biri hem veri kaynağı hem de tarımsal verileri kullanarak iş yapıyor. Yani veri sadece Tarım ve Orman Bakanlığı, politika yapıcılar için gerekli değil. Tarım verileri; sigorta sistemi, bankacılık, fonlar, yardım kuruluşları her kurum için ayrı ayrı önemli.
Tarım endüstrisinin geleceği için ihtiyaç duyulan veriler, birbirinden bağımsız pek çok kurumun elinde.
-STK’ların elindeki veriler
-Lisanslı depolar
-Borsalar
-Perakende sektörünün elindeki kayıtlı veriler
-Lojistik sistemler
-Odaların tuttuğu istatistikler
-Meteoroloji verileri
-GSM şirketlerindeki veriler
-Uydu verileri
-Tarım Sigorta verileri
-Sosyal Güvenlik Verileri
-Nüfus Kayıtları
Uzayıp giden listedeki dağınık veri kaynakları tek bir havuzda, entegre bir sistem ile tarımın geleceğine hizmet etmeli. Tarım 5.0 dediğimiz de böyle bir şey.
TARIM ENTEGRE SİSTEMİ İÇİN DÜĞMEYE BASILDI
TÜİK “Tarım Entegre Sistemi” için yıllardır çalıştıklarını, çalışmaların son günlerde hız kazandığını, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yoğun çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
İklim krizi, gıda fiyatları belli ki bu süreci hızlandırdı. Ne diyelim umalım da bu sonuncu olur. Türk tarımının geleceği için kıymetli kayıtlar bu sefer kayıt altına alınabilir, tarımın geleceği planlanabilir.
https://www.tarimdanhaber.com/acil-tarim-sayimi-yapilmali-tuik-ten-tarim-entegre-sistemi-makale,12025.html