Malatya’da Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm-Köy-Sen) ve köylüler yapılan zamları protesto etti. Sendika adına konuşan Tüm Köy Sen Malatya Şube Başkanı Ali Gürel, “Ülkemiz yakın döneme kadar tarım ürünlerinde kendi kendine yeten ve aynı zamanda dış ülkelere ihracat yapan bir ülke iken, son 10 yılda kendine yetemeyen ve tarım ürünlerini ithal eden bir duruma geldi” diyerek iktidara tepki gösterdi.
Malatya kent merkezinde Tüm Üretici Köylüler Sendikası ve köylüler tarımsal girdilerde yaşanan maliyet artışlarını protesto etti; mazot, gübre, tohum ve tarımsal ilaçlarda vergilerin kaldırılması talep edildi.
“MAZOT, GÜBRE, ELEKTRİK FİYATLARI HER GÜN ARTTI”
Tüm Köy Sen Malatya Şube Başkanı Ali Gürel, açıklamasında şunları söyledi:
* Ülkemiz yakın döneme kadar tarım ürünlerinde kendi kendine yeten ve aynı zamanda dış ülkelere ihracat yapan bir ülke iken, son 10 yılda kendine yetemeyen ve tarım ürünlerini ithal eden bir duruma geldi. Bu duruma üretici köylü değil hükümetlerin uyguladığı tarım politikaları neden olmuştur. Bu politikaları uygulamaya neden olanlar da Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü ve kapitalist devletlerin bizim gibi gelişmekte olan ülkelere dayattıkları tarım politikalarıdır.
* Özelleştirmelerin öne çıkarıldığı, tarım girdilerinin yüksek tutulduğu bu tarım politikaları sonucu, üretici ekim yapamadı, ektiği kısmına eksik gübre atarak ekim yaptı. Dolardaki yüksek kur sebebiyle tarım girdilerinde dışa bağımlı olmamızdan kaynaklı olarak mazot, gübre, elektrik ve ilaç fiyatları her gün artarak devam etti. Bu nedenle gübresiz ekim yapıldı ve tarlaların bir kısmı boş bırakıldı.
* Ayrıca dünyada kuru kayısının yüzde 85’ni üreten bir il olarak kayısı bahçelerimizde sonbaharda kullanımı zorunlu olan ilaç ve gübre atılmadı, ilkbahar mevsimine bırakıldı. Bu böyle giderse ilkbaharda da atamayacağız ve kayısı bahçelerini kurumaya terk edeceğiz.
* Mazotun 6 TL’den 12 TL’ye çıktığı, tarımsal ilaçların tonunun 250 TL’den 800 TL’ye çıktığı bir süreçte, burada Tarım Bakanı’na sesleniyoruz; bu durumda tarım sürdürülebilir, üretim yapılabilir mi? Çiftçi zarar ettiği işten imtina ediyor, tarlasını ekemiyor, yaşamını borç-harçla sürdürmeye çalışıyor.