Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Başkanı Sayit Karabağlı, “Online yemek siparişi sistemleri uyguladıkları yüksek komisyonları revize etmezse 100 binden fazla üye işyeri, ülke genelinde boykot yapma kararı alacak” dedi.
Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu, online yemek siparişi sistemlerini boykota hazırlandığını duyurdu.
Federasyonun Genel Başkanı Sayit Karabağlı, “Online yemek siparişi sistemleri, aldıkları fahiş komisyonları revize etmediği takdirde 100 bin üye işyerimizde sistemleri kapatacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” dedi.
KEPENK İNDİRENLER ARTTI, AYAKTA KALANLAR BORÇLU
Karabağlı, “2 yıl gibi uzun bir süre pandemi nedeniyle oldukça hırpalanan yeme içme sektörü, şu anda enflasyonla baş etmek konusunda çaresiz” diye konuştu.
“Daralan piyasalar nedeniyle de kan kaybı yaşanıyor. İşyeri kapanışları artıyor, ayakta kalmaya çalışanlar ise borçlanıyor” diyen Karabağlı, “Online yemek siparişi sistemleri, uyguladıkları yüksek komisyonları istediğimiz gibi revize etmezse, 81 ilde bulunan 104 esnaf odamıza bağlı 100 binden fazla üye işyeri, ülke genelinde boykot yapma kararı alacak” dedi.
‘PERAKENDE TİCARET VE HAL YASALARI ÇIKARILMALI’
Toplumun dinamosu konumundaki esnaf teşkilatının korunup kollanması gerektiğini söyleyen Karabağlı, taleplerini şöyle sıraladı:
“KDV indirimi, kredi desteği, kaybolmaya yüz tutmuş bazı mesleklerde vergi muafiyeti gibi devlete düşen görevler imkanlar dahilinde kısmen uygulanmış olsa da alınan tedbirler yetersiz kalıyor. Köklü çözümlere ihtiyacımız var.
Perakende ve hal yasalarının acilen çıkarılması, konut kira artışlarındaki düzenlemelerin esnafımızı da kapsaması, kira stopajlarının indirilmesi veya kaldırılması ya da mal sahibinden alınması gibi çözümlerin de acilen devreye alınması zaruridir.
İşyeri tahliyelerinin zorlaştırılması perakende ticaret yasasında yer almalıdır.”
‘BİZİM MÜŞTERİMİZİ BİZE PAZARLIYORLAR’
Online yemek siparişi sistemlerinin uluslararası zincir restoranlara yüzde 4 ila yüzde 5 komisyonla çalıştığı, o şirketlerin ulusal televizyonlarda ve yazılı basında reklamını yaptığını söyleyen Karabağlı, şöyle dedi:
“Online yemek siparişi sistemleri, sektörden aldığı yüksek komisyonlar sayesinde kullanıcılara bonus ve indirimler vererek sistemi cazip hale getirerek kullanıcıyı sisteme yönlendiriyor.
Bu durum işletmeleri biçare bir şekilde sistemin içine çekiyor. Bizim müşterilerimizi bize pazarlayan bu sistemler yüzünden ödenen yüzde 18’lik komisyon maliyet hesabıyla tüketiciye yansıtıldığında gereksiz fahiş fiyatlara yol açıyor, arz-talep dengesini bozarak gıdada enflasyona neden oluyor.”