Ankara’da kurban satışı yapılan Mühye’deki pazar yerinin nabzını tuttuk. Üretim maliyetlerinden dolayı bir daha besicilik yapmayacağını söyleyenlerin bulunduğu pazarda tartışmalara da tanıklık ettik.
Kurban Bayramı öncesi kurbanlık satışının Ankara’daki adreslerinden biri Çankaya’daki Mühye Köyü’nde kurulan pazar yeri. Geçmiş yıllarda sayısı 150’yi bulan çadırların kurulduğu pazar bu yıl oldukça sakin.
Nakliye maliyetleri, yem fiyatları ve hayvanların kesime gönderilmesi gibi nedenlerle ancak 50 çadır bulunan satış merkezindeki fiyatlar geçen yılın 2-3 katına çıkmış. Küçükbaş hayvanın 1 yıl içinde bin 500 liradan 4 bin liraya, büyükbaşın ise 20 binden 35-40 bin liraya tırmandığı pazarın nabzını tuttuk. Yem ve mazot başta olmak üzere maliyetlerden dert yanan besiciler arasında tartışmalara tanık olduk, “Çıkar telefonunu” sözlerine karşı verilen “AK Partili gibi konuşma” yanıtlarını işittik.
‘NE YAPACAĞIMIZI BİLEMİYORUZ, ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ’
Olumsuz hava koşulları nedeniyle kurbanlık satın almak için gelenlerin sayısının az olduğunu söyleyen besiciler çadırlarının uçtuğunu, hayvanların ve kendilerinin kaldıkları çadırların sular altında kaldığını anlattı. Sivas’tan her yıl ortalama 250 küçükbaş hayvan getirirken bu yıl 120 hayvan getirebildiğini söyleyen Bülent Akgöz, “Piyasa bozuk. Önümüzü göremiyoruz. Satarız satamayız diye düşünüyoruz. Malum insanların alım gücü belli, maliyetler yüksek. Ne yapacağımızı bilemiyoruz, önümüzü göremiyoruz” dedi.
Geçen yıl bin 400-bin 500 lira arasında sattığı küçükbaş hayvanı bu yıl 3 bin 500 liradan satmaya çalıştığını, bu tutarın 5 bine kadar çıktığını belirten Akgöz, beş günde 3 küçükbaş satışı yapabildiğini söyledi, “Gün başına bir tane satış düşmüyor. Bırakacağız zaten son şeylerini yaşıyoruz. Bunları da satalım da herkes kurtulsun” diye konuştu.
‘DEVLETİMİZ SAĞ OLSUN, EL BİRLİĞİYLE HERKESİ YOK ETTİ’
Yem fiyatlarının geçen yıl 120 lira, bu yıl ise 375 lira olduğunu, bir önceki yıl hayvanlarını Sivas’tan Ankara’ya 4 bin liraya, bu yıl ise 22 bin liraya getirdiğini anlatan Bülent Akgöz, her yıl Erzincan’dan gelen satıcı arkadaşının bu yıl “Maliyet yüksek gelip ne yapayım” diyerek gelmediğini anlattı. Hayvancılık desteğini de alamadıklarını anlatan Akgöz, “Gidiyorsun başvuruyorsun, adamın varsa çıkıyor, yoksa çıkmıyor. Hayvancılığa destek versinler, mazota ve yem fiyatlarına indirim getirsinler. Hayvancılığa küstük. Birileri hayvancılığı el birliğiyle bitiriyor” ifadelerini kullandı.