DSİ, Aydın ve Denizli’de bu yıl kısıtlı sulama programı uygulanacağını açıkladı. Üreticiler, uygulamanın hata olduğunu söyleyip kuraklıkla birlikte gıda enflasyonunun artabileceği uyarısını yapıyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Nisan 2021 kuraklık haritasına göre, Türkiye’nin büyük bölümünde şiddetli kuraklık görülüyor. Aydın ve Denizli havzasında yaşanan kuraklık nedeniyle DSİ (Devlet Su İşleri) 21. Bölge Müdürlüğü kısıtlı su uygulamasına geçildiğini duyurdu.
Uygulamanın etkilerini Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış ve bölge çiftçileri ile konuştuk.
ÇİFTÇİYE İKİ KEZ SU VERİLECEK
Başlıca zeytin, tütün, pamuk, incir, üzüm gibi ürünlerin en çok yetiştirildiği Büyük Menderes Havzası’ndaki su kirliliği uzun yıllardır sorun olmaya devam ediyor. Bakanlık raporlarına göre, Büyük Menderes Havzası’ndaki suyun yüzde 70’i tarımsal sulama için kullanılıyor. Ancak yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl çiftçiye iki kez sulama izni verilecek. Özellikle pamuk üretiminin yüzde 42’sinin üretildiği havzada pamuk üreticileri, yapılan planlamayı eleştirerek “Biz pamuk ektikten sonra su kullanımında kısıtlamaya gidildi” diyor. Bazı çiftçiler ürününü kaybetmemek için maliyetli olmasına rağmen artezyen sondajı ile su elde etmeye çalışacak. Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış’a göre, kuraklık ve kirlilikle birlikte mevcut durumdaki tarımın maliyetinin yükseldiğine işaret ederek Tarım girdisi yükselince, tüketici gıda enflasyonunun artması kaçınılmaz” diye konuşuyor.