Geçen yaz kuraklığın HES’lerde büyük problem yaşattığını ve bu problemin sürdürülebilir olmadığını söyleyen Aydem Enerji CEO’su İdris Küpeli, “HES’lerin yanına kurulacak güneş ve rüzgâr santralları hem yenilenebilir enerjide sürekliliği hem de kuraklığa karşı önlem almamızı sağlayacak” dedi. Küpeli, halka arzlarda sosyal medyanın etkisinin olumsuz olduğunu söyledi.
Kuraklık çok sayıda sektör gibi enerji sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Yağışların düşük kalması enerji üreten barajlardaki türbinlerinin daha az çalışması demek. Türkiye’nin de bu konuda hassasiyeti yüksek. Zira Türkiye’nin 2020’de ürettiği elektriğin yüzde 25.6’sı hidroelektrik santralları tarafından sağlandı. Geçtiğimiz yaz kuraklık nedeniyle HES’lerde büyük bir problem yaşadığını söyleyen Aydem Enerji CEO’su ve Aydem Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İdris Küpeli, “Bunu o dönem biraz rüzgar enerjisi dengeledi ama şimdi önümüzde hibrit santrallar var. HES’lerin yanına kurulacak güneş ve rüzgâr santralları hem yenilenebilir enerjide sürekliliği hem de kuraklığa karşı önlem almamızı sağlayacak” dedi.
UMUDUMUZ EYLÜLDE
Yağışların hâlâ normal seviyelerde gerçekleşmediğini aktaran Küpeli, “Ümidimiz eylül ayı ile birlikte yağışlı sezonun başlaması. Uzun süreli kuraklıklar enerji piyasası üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Bu fiyatlara da artış olarak yansıyor” diye konuştu. Hibrit yatırımlarla çeşitliliğin artacağını ve küresel ısınma, kuraklık gibi unsurlardan daha az etkileneceğini anlatan Küpeli, “Biz de hibrit yatırımlarımızla, 2025 yıl sonuna kadar mevcut kurulu gücümüzü yüzde 100 arttırarak iki katına çıkartmak hedefimizin yarısından fazlasını, sadece 2021 ve 2022 yılları içinde tamamlamış olacağız. Hedefimiz 2 bin megavat kurulu güç seviyesine ulaşmak. 4 adet hibrit santral için ilk adımları attık” şeklinde konuştu.