Osman Çaklı
Bandırma’da OSB için yapılan kamulaştırmada tarım arazilerine dönüm başı en fazla 40 bin lira ödendi. Ancak köylüler, OSB’nin söz konusu arazileri 1 milyon liradan pazarladığını öne sürüyor.
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde kurulması planlanan Marmara Organize Sanayi Bölgesine bölgedeki köylüler ve çevre dernekleri karşı çıkıyor. OSB’nin, tarım arazilerine yapılmasına karşı çıkan köylüler konuyu mahkemeye taşıdı. Köylülerin bir diğer tepkisi de kamulaştırma işlemleriyle ilgili oldu.
Kamulaştırma işlemleri 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatıldı. Bölgede “kamu yararına” yapılan işlemde dönüm başına köylüye 20 bin ila 40 bin TL arasında değişen meblağlar ödendi. Köylüler, OSB yönetiminin bu arazileri 1 milyon liradan pazarladığını söylüyor.
‘OSB YÖNETİMİ İŞ MAKİNELERİNİ TARIM ARAZİLERİNE SOKTU’
Köylüler, geçtiğimiz aylarda kamulaştırma ve OSB’nin kurulmasına dair iki ayrı dava açtı. Balıkesir 1. İdare Mahkemesi’ne açılan yürütmenin durdurulması istemli dava kapsamında 9 Haziran’da bilirkişi incelemesi yapıldı. Mahkemenin önümüzdeki günlerde kararını açıklaması bekleniyor. Fakat devam eden hukuki sürece karşın OSB’nin inşaatı devam ettirmesini köylüler, “İnşaat önden yasa arkadan geliyor” şeklinde değerlendiriyor.
Son haftalarda tartışma konusu olan buğdayın Türkiye’de ekildiği yerlerden biri de Bandırma. Arazileri alan OSB yönetimi, tarlalardaki hasadı beklemeden iş makinelerini Ramazan Bayramı’nda alana soktu. Tarlalardaki buğday ve ayçiçeği mahsulü ezildi. Bu iddialar kendi arazisi de kamulaştırılan Beyköylü çiftçi Serdar Güngör’e ait.
Güngör, köylerinde sanayiye gerek olmadığını düşünüyor. Çevre dernekleri de OSB’nin Bandırma’da tarıma zarar vereceğini ifade ediyor.