Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün hazırladığı, “Çiftçilerle Alternatif Ürün Stevia Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında yetiştirilen ve “şeker otu” olarak da bilinen bitki, gelecek yıllarda Hollanda’ya ihraç edilecek.
Şekerden 30 kat daha tatlı olmasına rağmen kalorisi bulunmadığı için dünyada yapay tatlandırıcılar yerine tercih edilen şeker otu, Kırklareli’deki çiftçilerin elinde hayat buldu.
İl Müdürlüğünce düzenlenen proje kapsamında 31 bin 250 adet dikilen bitkinin hasadına başlanıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci, Karahıdır Mahallesinde Hasan Doğan’a ait tarlada, düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, dünyada yapay tatlandırıcılar yerine tercih edilen şeker otunun Kırklareli’de de yetiştirilmeye başlandığını söyledi.
Şeker otunun çiftçilere ciddi bir gelir kapısı olacağını belirten Keçeci, bu yıl 31 bin 250 adet bitki dikildiğini kaydetti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu bitkiye yönelik teşvik edici uygulamaları olduğunu anlatan Keçeci, şöyle devam etti:
“Bakanlığımız tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili teşvik edici uygulamalar yapıyor. Biz de bununla ilgili proje yürüttük. Bakanlığımızdan aldığımız yetki ve destekle Antalya’dan 31 bin 250 adet şeker otu diğer adıyla stevia bitkisini Kırklareli’ne getirdik. Dikilen bitki en az 5 yıl kadar burada kalacak. Hollandalı misafirlerimiz geçen sene bu bitkiyi tanıtmışlardı. Karşılıklı deneme çalışmaları yapıyoruz. Hollanda’dan gelen bitkileri Nisan ayı içerisinde diktik. Gördüğümüz kadarıyla dikilen bitkilerin çoğu tutmuş. Bitkinin gelişimi oldukça güzel ilerliyor. Hollandalı misafirlerimiz bu bitkinin alımının yapılacağını belirtmişlerdi. Kırklareli’de yetiştirilen şeker otu gelecek yıllarda Hollanda’ya ihraç edilecek.”
(AA)