Nar Gourmet CEO’su Samir Bayraktar, Katar’daki krizin Türk gıda sektörü için önemli bir fırsat yarattığını, kendilerinin de Katar Havayolları business class’ının reçel ve ballarını vermeye başladıklarını belirtti.
Türkiye’nin global marka yaratma hedefinde, yöresel gıda ürünleri önemli fırsatlar barındırıyor. Bunu gören Yalçın Ayaslı’nın kurduğu NAR Gourmet’in ürünleri bugün New Yok ve civarında yaklaşık 50 nitelikli mağazada satılıyor.
Yalçın Ayaslı, NASA’ya ve Boeing’e patent satan bir mühendis. NAR’ı kurulduğu 2007 yılından beri CEO Samir Bayraktar yönetiyor. Bayraktar yurt dışı pazarlarda güçlendiklerini, Whole Foods’da da satışlarının başladığını belirterek, yeni hedefl erinin Katar olduğunu anlattı. Bayraktar, Katar’dan gelen önemli bir alıcı ile Türk gıda üreticilerini bir araya getirdiğinin bilgisini verirken, “Bundan sonra Katar Havayolları business class’da dağıttığı bal ve reçelleri bizden alacak. Eskiden bir İngiliz firmadan alıyorlarmış. Şimdi bu kriz Türk gıda firmaları için girmekte zorlandıkları bir pazara girebilmek açısından bir fırsat oldu” değerlendirmesini yaptı. Bayraktar bir uyarıda da bulunarak krizi fırsatçılığa çevirmemek gerektiğini söyledi ve “Katar krizi çok yakında bitecek. İlişkilerini güzel kuran, kaliteli mal verenlerin işi devam edecek” dedi.
“Biz Anadolu’nun bio çeşitliliğini markalaştırmak için yola çıktık” ifadesini kullanan Bayraktar, markanın stratejisini şöyle anlattı: “Doğal ve bölgesel tam anlamıyla markanın mottosu oldu. Zeytinyağının doğal olduğu zaten aşikar. Bölgesellik de şuradan geliyor: Antalya’nın Manavgat Bölgesi’nin Tavşan Yüreği zeytini… Bölgesellik yaklaşımımızı Türkiye geneline yaydık ve bunu sadece zeytinyağında yapmadık. Reçelde de yaptık. Örneğin; kavanozun üzerine yazıyoruz: Kayısı – Iğdır, Bergamut – Bodrum, Osmanlı Çileği – Karadeniz Ereğlisi… Bu bölgeselliği mutlaka vurguluyoruz. Ve bunu Türkiye’de anlatmaktan daha güzeli yurt dışında anlatmak. Bir market zincirine girerken Nar, Anadolu’nun şu çeşitliliğini tem- Nar Gourmet CEO’su Samir Bayraktar, Katar’daki krizin Türk gıda sektörü için önemli bir fırsat yarattığını belirtti.
Kendilerinin de Katar Havayolları business class’ının reçel ve ballarını vermeye başladıklarını anlatan Bayraktar, “Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Kriz bitecek, o zaman fırsatçılık yapanların değil kaliteli ürün gönderenlerin işi devam edecek” dedi. sil ediyor, ismi de şu anlama geliyor deyince etkileniyorlar. Bizim 2015 yılından bu yana bütün odağımız nasıl olur da yurt dışında daha fazla temsilcilik, daha fazla distribütörlük alabiliriz, kendimizi daha fazla bire bir nasıl temsil ederiz üzerine… Hedefimiz markalaşmak ve yurt dışında güçlenmek.”
Zeytinyağında bizi yurt dışında engelleyen bir bagajımız var
Bayraktar, Türkiye’nin zeytinyağında fiyatta asla İspanya ile mücadele edemeyeceğini, kalitede ise karşısına İtalya’nın çıktığını anlattı. Bu noktada tek çıkışın “iyi bir hikayede” olduğunu söyledi. Bu hikaye ise 100’ün üzerinde zeytin çeşidi ile bioçeşitliliği çok zengin olan Anadolu’dan başlıyor.
Bayraktar bu noktada Türkiye’deki zeytinyağı üreticilerinin geçmişten gelen bir bagajı olduğunu, bu bagajın da kendilerini yavaşlattığını anlattı:
“Türkiye’de bu alanlarda marka çıkmamasının önünde yatan iki engel var: Birincisi; Türkiye’deki pazarda pazarın domine edici, yaygın üreticilerinin, bütün segmentlere girmek istemeleri. Yurt dışında bu yok. Yurt dışında kitlesel üretici kitlesel üreticidir, butik üretici de butik üreticidir. Fiyat algısını yaratan kitlesel üreticiler oluyor ve onların fiyat yapısı belirleyici oluyor. Dünya’da ise Türkiye’nin geçmişten gelen bagajı var. Bunu ortaya koymak durumundayız. Örneğin Amerika’da olduğumuz 50 noktada önce reçelle listelendik, sonra kalitemize güvenince 20 nokta zeytinyağı da almaya başladı. Biz onlara zeytinyağlarımızı anlatırken önümüze geçmiş tecrübelerini koyuyorlar: ‘Eskiden almıştık, karışımlı ürünler gelmişti’ diyorlar. Kalitenin standart olması gerekiyor. Bir de şöyle bir durum var: İhracatçılarımız, yurt dışı fuarlarına marka ile katılmıyor. Yüksek ihracat hedefiyle, büyük miktarlarda ürün satmak için gidiyor. Dolayısıyla fiyat rekabetine mecbur kalıyor.”
Fabrikayı tarlaya taşıdı, 14 uluslararası ödül aldı
NAR Gourmet, Anadolu’nun yöresel zeytin çeşitleri ile zengin gen kaynaklarını açığa çıkararak uluslararası boyutta tanıtımı hedefiyle Mobil Zeytinyağı Üretim TIR’ı Projesi’ni hayata geçirdi.
Bayraktar, projenin 14 uluslararası ödül aldığını belirterek, “Sanayi Bakanlığı’nın desteği ile hayata geçirdiğimiz gezici TIR projemizde bir TIR’ın üzerinde zeytinyağı makinesini tesis ettik ve Mardin Derik’ten Tekirdağ’a kadar bu TIR dolaştı. Toplam 800 bin TL proje finansmanının 500 bin TL’sini biz yaptık. Projemiz devam ediyor. Mardin’deki zeytincilerle temas halindeyiz” dedi. NAR’ın odaklandığı Anadolu’nun zeytinyağları şöyle:
►Balıkesir – Ayvalık: Taze kesilmiş yeşil çim ve çok hafif badem acılığı hakim ve beraberinde enginar ve arkasında yeşil domates kokusu mevcut. Ayvalık zeytinyağında yüksek miktarda pinoresinol mevcut.
►Hatay/Antakya-Savrani: Dünyanın en eski yerleşim birimlerinden Savrani’de dünyanın en eski zeytin çeşitlerinden birinden 3,8 meyvemsilik, 5.0 acılık ve 5.1 yakıcılık notları ile orta kuvvetli bir yağ. Hatay zeytinyağında tyrosol, hidroksi tyrosol ve luteolin en yüksek konsantrasyonda mevcut.
►Antalya – Beylik: Acılığı 5.8 ve yakıcılığı 6 olarak belirlendiğinden orta-yoğun şiddette bir zeytinyağı olarak değerlendirilmiş. Beylik çeşidi zeytinlerin erken hasat edilmesi ve hızlı bir şekilde zeytinyağına işlenmesinden dolayı fenolik bileşenler ve antioksidan açısından zengin bir ürün elde edilmiş.
►Antalya – Tavşan Yüreği: Yaşlı ağaçların bu coğrafyaya ve zeytinyağı tutkunlarına özel bir hediyesi. 0,10 asiditeye sahip. Tavşan Yüreği zeytinyağı, depolama süresi boyunca yüksek oksidatif stabiliteye sahip; çünkü oleuropein, fenolik bilenler, apigenin ve E vitamini açısından çok zengin.
►Mardin – Halhalı: Koyu yeşil renk ve özel bir aromaya sahip. Uzun süreli yakıcılığa sahip dengeli bir yağ. Mardin zeytinyağı, çok yüksek hidroksityrosol konsantrasyonuna sahip.
►Manisa- Uslu: Özellikle pişirilen yemekler için, 4.4 meyvemsilik, 4.8 acılık ve 4.05 yakıcılığa sahip orta kuvvetli bir zeytinyağı. Filtreli Uslu (Manisa) zeytinyağında, transferulic o-cumaric asit, en bol miktarda bulunur.
www.dunya.com