Dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan koruma altındaki sedir ormanları, Antalya’nın Kaş ilçesinde kozaklardan çıkarılan tohumlarla yeniden yaşam buluyor. Sedir (katran) ağaçlarından toplanan kozalaklar, Kaşlı kadınların ellerinde sedir tohumu olarak toprakla buluşuyor. Tohumlar, kış sonunda çimlenerek fidan olarak çıkıyor. Bu yıl da Kaş’a bağlı Yuvalıca Yaylası’nda sedir tohumları törenle toprakla buluşturuldu.
Kaş Orman İşletme Müdürlüğü, Gömbe ve Sütleğen yaylalarının dağlarındaki sedir ağaçlarından kozalakları işçilere toplatıyor.
Son derece güç ve tehlikeli bir iş olan eylül, ekim aylarında toplanan sedir kozalakları, Kaş’a bağlı Sütleğen Mahallesi’ndeki bir alanda toplanıyor.
BİR KİLO KOZALAK İÇİN 2 LİRA KAZANIYORLAR
Bölgeden bu yıl 17 ton kozalak toplandı. Bir kilo kozalak için 2 lira 60 kuruş ödeme yapılıyor. Bir işçi günde 80 ile 120 kilo arasında kozalak topluyor.
Kasım ve aralık ayı başında gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının artması sırasında tohum çıkarma işlemi yapılıyor. Bu yıl 17 ton kozalaktan 11 bin 500 kilo tohum çıkarıldı. Bu yılki tohumlar Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Bölge Müdür Yardımcısı Ali Özdemir, Kaş Orman İşletme Müdürü Süleyman Demir, Yangınla Mücadele Şube Müdürü Mustafa Songür, Kaş Orman İşletme müdür yardımcıları Vural Donduran, Sümeyra Çopur, orman işletme şefleri, orman muhafaza memurları ve orman işçilerinin katıldığı programla toprakla buluşturuldu.