TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nde yürütülen proje ile su kabağının tuzlu ortamda karpuza anaçlık yapmasını sağlayacak bir çalışma gerçekleştirilecek.
Su kabağının karpuz türüne anaç olarak kullanılabilecek iyi bir tür olması nedeni ile bu projeyle Türkiye’de bulunan su kabağının genotiplerinin toplandığı ve aynı zamanda uluslararası gen bankalarında temin edilen genotiplerin de havuza eklendiği açıklandı.
Bu proje doğrultusunda gen havuzunu temsil eden 160 adet genotip belirlenerek su kabağı genotiplerinin tuzlu koşullara olan dayanıklılığı araştırmalarına devam ediliyor.
Önemli özelliklerinden birisinin de toprak kökenli hastalıklara karşı dayanıklılık olduğu bilinen su kabağının karpuz türüne anaç olarak kullanıldığında uyuşma sürecinin gayet iyi olduğu belirtildi.
Toplam 320 adet genotipin tanımlamasının yapıldığını dile getiren Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’nda görevli ziraat mühendisi Nihal Denli, “Yaptığımız çalışmalarda kesinlikle bitkilerin genetiğini değiştirmeye yönelik bir şey söz konusu değildir. Su kabağının tuzlu koşullardaki dayanıklılığını karpuz bitkisinde nasıl elde edebiliriz, bunun çalışmasını yapıyoruz” açıklamasını yaptı. Denli, ayrıca enstitüde su kabaklarının “Kabak Sarı Mozaik Virüsü” hastalığına karşı dayanıklılık durumlarını belirlemek amacıyla yürütülen çalışmalarda umut verici bulgulara ulaştıklarını da sözlerine ekledi.
2017 yılında bitirilmesi planlanan proje sonunda su kabağı genotiplerinin tuzlu koşullarda karpuza anaçlık durumlarının belirleneceği belirtildi.
http://www.tarlasera.com/