Lezzeti ve bol su içeriğiyle yaz aylarının en favori meyvelerinden olan karpuz, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına destek oluyor, kalp ve kanser hastalıklarından korunmada fayda sağlıyor, böbrek ve cilt sağlığı üzerinde önemli işlevler üstleniyo, uykusuzluğa karşı savaşıyor. A ile C vitaminleri, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra likopenden de zengin olması sayesinde karpuz, adeta sağlık deposu. Ancak karpuz tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor, aksi halde yarardan çok zarar verebiliyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, glisemik indeksi yüksek olması nedeniyle kan şekerini hızla yükseltebildiği için karpuzun fazla tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Diyabet ve insülin direnci gibi bir hastalığınız varsa karpuzu günde sadece bir kez 200 gramı geçmeyecek şekilde ve haftada en fazla 3-4 kez tüketmeye özen gösterin” dedi.
Çelik, karpuz tüketirken sağlığınızı riske atmamak için dikkat edilmesi gereken 6 kurala dikkat çekti.
Karpuz ara öğün olarak tüketilmeli
Karpuz yapısında işlenmemiş, doğal şeker içeriyor. Büyük bir bölümü sudan oluşsa da, 100 gramında yaklaşık 7gr karbonhidrat mevcut. İçeriğindeki karbonhidrat nedeniyle glisemik indeksi, yani kan şekerini yükseltme hızı yüksek olduğu için ideal porsiyon miktarı aşıldığında özellikle diyabet hastalarının sağlığını tehdit edebiliyor.