Yücel Arı
Yapabilen dengeli beslenip sağlıklı kalıyor. Uzmanlar da milleti sık sık uyarıyor: Ne yerseniz yiyin ama mevsiminde yiyin… Ekim ayı geldi mevsiminde ne yenir acaba?
Fındık, ceviz, ıspanak, havuç, yer elması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, armut, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz. Geçip gidiyor olsa da hala kabak, biber, incir, patlıcan da var. Armudun, pırasanın, karnabaharın, nar ve yer elmasının ise tam mevsimi!
Hepsi de yararlı ama karnabaharın yeri ayrı. Karnabahara sorsanız rahmetli Barış Manço gibi, “Hemşerim memleket nire” diye. Alacağınız yanıt, Anadolu olacaktır. MÖ 600 yıllarında üzerinde yaşadığımız topraklarda boy göstermiş.
Bol bol C vitamini, folik asit, lif, K vitamini, manganez, bitki kimyasalları, vücudun sağlıklı kalmasını sağlayan antioksidan bileşenleri ne ararsan var. İçinde karnabaharın da bulunduğu diyetlerin kanseri önlediği biliniyor. Bir kase pişmiş karnabahar günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 73’ünü karşılıyor. Karnabahar, lif zenginliğinden ötürü sindirime yardımcı oluyor, tuvalet düzeni sağlıyor. İçindeki glikozinolatlardan ortaya çıkan sülforafanın, mide bakterisinin mide duvarına tutunmasını önlediği böylece mide duvarının sağlıklı kaldığı kanıtlanmış. Hamileler için bile çok yararlı. Glikozinolat, prostat kanseri gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltıyor. Yaraların iyileşmesine, deri ve saç sağlığına yararlı. İltihap karşıtı. Kalp ve beyin dostu. Kemik güçlendirici. Kısaca içindekiler ve ak pak görünüşü ile ilaç gibi bir sebze karnabahar.