Organik oldukça karmaşık bir terim ve ne anlama geldiği hakkında çok fazla kafa karışıklığı var. Organik gıdalarla ilgili aklımıza takılan tüm soruları uzmanlarla konuştuk.
Marketten bir şeyler alırken kaçınılmaz bir seçimle karşı karşıya kalabilirsiniz. Normal mi yoksa Organik mi? Bu, hemen herkes için farklı anlamlar taşıyan karmaşık bir soru. Bazıları için organik daha sağlıklı ve daha besleyici anlamına geliyor, bazıları için ise çevre dostu ve lezzetli manası taşıyor. Kimileri için ise sadece pahalılığı ifade ediyor. Ancak Organik Gıda demek kesinlikle sağlıklıdır mı demek?
Organik gıda endüstrisinin 2010 yılında 29 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu ve o zamandan beri yılda neredeyse yüzde 10 büyüyor.
Peki uzmanlar ne diyor? 8 soruda ele aldık…
1) BİR ÜRÜNE ORGANİK DEMEK İÇİN HANGİ KOŞULLARI SAĞLAMALI?
ORGANİK OLMA ŞARTI ÜRÜNE GÖRE FARKLILIK GÖSTEREBİLİR
Bir ürüne organik demek için ürününe göre yasal olarak belirlenmiş birçok koşulun olduğunun altını çizen Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, “Organik olma şartı için organik gübre ve organik pestisit kullanmak, en az üç yıl öncesinden toprağı organik tarıma hazırlamak, temiz sulama yapmak, doğaya verilen zararın en aza indirilmesi gerekli. Hayvanların ise organik yemlerle besleneceği, özgürce dolaşabileceği koşulların sağlanması şarttır” dedi.
2) ORGANİK ÜRÜNLER DAHA SAĞLIKLI VE DAHA GÜVENLİ Mİ?
BİLİMSEL VERİ YETERSİZ
2014 yılında British Journal of Nutrition’da yayınlanan 343 çalışmanın analizi, organik ürünlerin geleneksel ürünlere kıyasla daha yüksek düzeyde hastalıklarla mücadele eden antioksidanlar içerdiğini ortaya koymuştur. Diğer çalışmalarda ise önemli bir fark bulunmamıştır.
Bir zamanlar yalnızca seçilmiş marketlerde seçilen organik Tarım ürünleri için şimdilerde hemen her markette ayrılmış büyük bölümler var. Genel olarak organik gıdalar geleneksel olarak üretilen muadillerine göre yüzde 50 oranında daha pahalıdır. Aynı zamanda organik ürünlerin tüketiciler tarafından geleneksel alternatiflere kıyasla daha besleyici ve daha güvenli gıdalar olduğuna inanılıyor.
Akdağ ise bu inanışın akademik çevrelerde de oldukça fazla tartışıldığını söyleyerek, “Tüketiciler organik ürünleri genellikle daha sağlıklı olduğu algısı ve aynı zamanda çevre, hayvan refahı ve hayvan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine olan inançla tercih eder. Öte yandan, organik tarıma atfedilen bu sayısız fayda, bilimsel kanıtlarla tam olarak desteklenmez. Organik ürünler, ağır metaller, mikotoksinler ve bakteriler tarafından geleneksel ürünlere göre daha az kontamine değil. Aslında organik tarım ürünlerinde mikotoksinlerin ve bakterilerin varlığına karşı koymak için daha az araç bulunur ve bu tüketiciler açısından bir risk yaratabilir” ifadelerini kullandı.