“2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” Resmi Gazete’nin dünkü (11 Kasım 2021) sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile açıklanan 2021 üretim yılına ait tarım desteklerinin çiftçilere ödemesi 2022 yılı bütçesinden yapılacak. 2022 yılı bütçesinde tarım destekleri için ayrılan toplam kaynak 25,8 milyar lira.
MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ ARTTI
Alan bazlı destekler kapsamında “2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”a göre, 2021 ürünü buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekar başına 19 lira olan mazot desteği 22 liraya, 16 lira olan gübre desteği ise 20 liraya çıkarıldı. Bu ürünler için gübre ve mazot desteği toplamda dekar başına 42 lira olarak ödenecek.
MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ ARTTI
Alan bazlı destekler kapsamında çeltik, kütlü pamuk için 68 TL/da mazot ve 8 TL/da gübre; nohut, kuru fasulye, mercimek için 24 TL/da mazot ve 8 TL/da gübre; kanola, aspir için 20 TL/da mazot ve 8 TL/da gübre; patates, soya için 30 TL/da mazot ve 8 TL/da gübre; yağlık ayçiçeği için 29 TL/da mazot ve 8 TL/da gübre; dane mısır için 27 TL/da mazot ve 8 TL/da gübre; kuru soğan, yem bitkileri için 19 TL/da mazot ve 8 TL/da gübre; yaş çay, fındık için 18 TL/da mazot ve 8 TL/da gübre; zeytin için 17 TL/da mazot ve 8 TL/da gübre; diğer ürünler için 17 TL/da mazot ve 8 TL/da gübre; nadas için de 8 TL/da mazot ödemesi yapılacak.
2022 GÜBRE DESTEĞİ DE KARARNAMEYE GİRDİ
İlk kez bir yıl sonraki gübre desteği de kararnameye yazıldı. Buna göre, 2022 üretim yılı gübre desteği buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekara 32 lira, diğer tüm ürünler için dekara 16 lira ödenecek. Bu desteğin ödemesi ise 2023 yılında yapılacak.
ORGANİK GÜBRE DESTEĞİ YİNE 20 LİRA
İlk kez 2019 yılında ödenmeye başlanan katı organik-organomineral gübre desteği kapsamında organik gübre kullanan çiftçilere dekara 20 lira destek ödenecek.
TOPRAK ANALİZ DESTEĞİ DEĞİŞMEDİ
Toprak Analiz Desteği, asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar bir analiz için Tarım ve Orman Bakanlığı’nca (Bakanlık) yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarları’na analiz başına geçen yıl olduğu gibi 40 lira destek ödenecek.
ORGANİK TARIMDA DESTEK ARTIŞI YOK
Organik tarım yapan çiftçilere desteklemeler ürün sertifikasına göre ödeniyor. Üç kategoride ödenen organik tarım desteğinde herhangi bir artış yapılmadı. 1. kategoride bireysel ürün sertifikası ile üretim yapanlara geçen yıl olduğu gibi dekara 100 lira, aynı kategoride üretici grubu ürün sertifikası ile üretim yapanlara 50 lira ödenecek. İkinci kategoride bireysel ürün sertifikası ile üretim yapanlara 40, grup sertifikası ile üretim yapanlara 20 lira üçüncü kategoride ise dekara 10 lira destek ödenecek.
İYİ TARIMDA DA DESTEK ARTIŞI YOK
İyi tarım destekleri bireysel veya grup sertifıkasyonu seçeneğine göre düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip çiftçilere destek ödemesi yapılıyor. Desteklerde 2020 yılına göre herhangi bir artış yapılmadı. Geçen yıl olduğu gibi iyi tarım uygulamalarında dekar başına 150 lira ile 10 lira arasında değişen oranlarda destek ödemesi yapılacak.
PRİM DESTEĞİNDE 18 ÜRÜNDEN SADECE KANOLADA ARTIŞ YAPILDI
2021 üretim yılında prim desteği olarak adlandırılan fark ödemesinde 18 üründen sadece kanolanın desteği kilo başına 20 kuruş artırıldı. Diğer ürünlerin hiçbirinde destek artışı yapılmadı. 2020 üretim yılında olduğu gibi 2021 yılında da, yağlık ayçiçeği, kuru fasulye, nohut, mercimekte kilo başına 50 kuruş destek verilecek. Kütlü pamukta kilo başına 110 kuruş, soyada 60, kanolada 80, aspirde 55, dane mısırda 3, buğday, arpa, çavdar, tritikale ve çeltikte 10 kuruş, zeytinyağında 80, yaş çayda 13 ve dane zeytinde 15 kuruş destekleme primi ödemesi yapılacak.
FINDIKTA DEKAR BAŞINA 170 LİRA DESTEK DEVAM EDİYOR
Fındık Alanlarının Tespitine Dair Karar ile belirlenen ve ruhsat verilen alanlarda, 2021 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemi ve Fındık Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere dekar başına 170 lira alan bazlı destek ödemesi yapılacak.
HAYVANCILIK DESTEKLERİ/ BUZAĞI DESTEĞİNDE ARTIŞ YOK
Buzağı/malak/manda desteği kapsamında, programlı aşıları tamamlanmış, 4 ay ve üzeri yaşta, ilkine buzağılama yaşı en fazla 810 gün olan düvelerin buzağıları ile son iki buzağılama arası süre en fazla 450 gün olan ineklerin doğan buzağılarına geçen yıl olduğu gibi buzağı başına destek 370 lira olacak. Etçi veya kombine ırk boğaların sperması ile suni tohumlamasından veya bu ırkların bakanlıkça izinli boğaları ile tabii tohumlamasından doğan buzağılara buzağı başına 600 lira destek verilecek.
İLAVE BUZAĞI DESTEĞİ ALACAK 22 İL DEĞİŞMEDİ
Geçen yıl olduğu gibi, ilave buzağı desteği alacak 22 il değişmedi. Buna göre göre Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, İğdır, Kars, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Şırak, Trabzon, Tunceli, Van illerinde doğan buzağılara, buzağı başına ilave 100 lira ödenecek. Döl Kontrolü Protokolü kapsamındaki boğalardan, suni tohumlama sonucu doğan buzağılara ilave 50 lira destek verilecek.