Yaşam alanları için mücadele eden İkizköylüler, YK Enerji firmasının işlettiği linyit madeninde tespit edilen arkeolojik eserlerin “korunması gerekli kültür varlığı“, bölgenin ise “arkeolojik sit alanı” olarak tescillenmesini istemişti. İkizköylüler, bu talebe yasal süre içinde cevap gelmediği için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’ne dava açtı.
Orman Genel Müdürlüğü’nün Muğla Milas’taki Akbelen Ormanı’nda linyit madenciliği yapılabilmesi için termik santralleri ve linyit madenlerini işleten YK Enerji firmasına verdiği açık maden işletme iznini iptal ettirmek için dava açan İkizköylüler, bölgedeki arkeolojik varlıkları kurtarmaya çalışıyor. İkizköy’ün boşaltılan Işıkdere Mahallesi yakınındaki kazılarda tespit edilen arkeolojik eserlerin tescillenmesini, bölgenin de arkeolojik sit alanı ilan edilmesini isteyen İkizköylüler, 26 Temmuz’da bu konudaki taleplerini Muğla Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’ne iletti.
Medyascope’tan Doğu Eroğlu’nun haberine göre İkizköylülerin ve bölgedeki linyit madenleri ile termik santrallerden etkilenen diğer köylerden vatandaşların katılımıyla kurulan Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği tarafından 26 Temmuz tarihinde, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’ne yapılan başvuruya yasal süre içinde yanıt gelmeyince, kurumun zımni ret işleminin iptali için İkizköylüler davacı oldu.
Işıkdere Mahallesi yakınındaki arkeolojik eserlerin koruma altına alınmasını isteyen İkizköylüler dava dilekçelerinde, yargıdan gelen yürütmeyi durdurma kararlarının maden sahası içinde kalan arkeolojik şehir kalıntısını korumaya almadığını, madende çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Dünya mirası niteliğindeki ulusal kültür varlığımız termik santral şirketinin müdahalesine ve tasarruflarına açık bir şekilde korumasızdır” ifadelerini kullandı.