Sayım Çınar
Eylülle birlikte Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde yılın ilk mango hasadı yapıldı. Bu vesileyle gastronomi yazarı Aylin Öney Tan’la tanıştım.
Kendisine en sevdiği yemek kitaplarını sordum, işte yazarın severek okuduğu üç yemek kitabı:
“Ben yemek kitaplarında sadece tarif olan kitapları değil araştırma ve tarih kitaplarını ya da hikayeli tarif kitaplarını seviyorum. Mary Priscilla Işın’ın ‘Gülbeşeker’, YKY’den yayınlandı. Türkiye’nin tatlı ve şekercilik tarihi için benzersiz bir kaynak. Ayrıca Osmanlı topraklarını ziyaret eden seyyahlardan alıntılarla eğlenceli bir okuma.
Takuhi Tovmasyan’ın Aras Yayıncılık’tan çıkan ‘Sofranız Şen Olsun’ da aile hikayeleriyle bir dönemin İstanbul’u harmanlanmış. Kah irmik helvasına bir damla gözyaşı olmuş, kah pilakinin her sofraya gelişinde anlatılanlar kahkahalara karışan hikaye olmuş. Hikayelerle tariflerin iç içe geçmesine benzersiz bir örnek. Arif Bilgin’in ‘Osmanlı Saray Mutfağı’ da Topkapı Sarayı alım defterleri ve İstanbul iaşesi açısından benzersiz bir başvuru kitabı.”
“Türklerin Tarihi” Kronik Kitap’ta
İlber Ortaylı’nın “Türklerin Tarihi 1 ve 2” daha önce Timaş’tan yayımlanmıştı. Bu kitapları yazarın düzenlemeleriyle Kronik Kitap tarafından tekrar yayımlıyor.
“Türklerin Tarihi-1”, Orta Asya’nın Bozkırlarından Avrupa’nın Kapılarına Türklerin Tarihi, göçebe bir kavimken Ortadoğu’nun güçlü uygarlıklarından birini tesis eden Türklerin günümüzde de çok konuşulan menşei tartışmalarıyla başlıyor.
Akabinde Orta Asya’dan Anadolu’ya göç edip bölgeyi Türkleştirmeleri ve orada inşa ettikleri kültürün esasları… Orta Asya’nın bozkırlarından Avrupa’nın kapılarına, İlber Ortaylı’nın satırları arasında dolaşmak isteyen her yaştan okurun zevkle okuyacağı bir başucu kitabı.
“Türklerin Tarihi-2”, Anadolu’nun Bozkırlarından Avrupa’nın içlerine Türkiye’nin Malazgirt Savaşı’yla Bosna’nın fethi arasındaki 400 yıl boyunca Avrupa açısından önemli bir ülke ve baş edilmesi gereken bir sorun olmasının gerekçeleri… Dahası Oğuzlardan Kıpçaklara, Peçeneklerden Selçuklulara ve büyük bir imparatorluk olan Osmanlılara kadar uzanan, sadece Türklerin değil; Rusların, Memlûkluların, Karakoyunluların, Gaznelilerin, Safevîlerin, Çinlilerin, Hindlerin ve Arapların tarihi…
‘Bibliyoterapi Serisi’nin ilk kitabı okurla buluşuyor
Prof. Dr. Ertuğrul Köroğlu’nun yazdığı, “Bibliyoterapi Serisi”nin başlangıç kitabı “İçinizde Ne Varsa Dışarıda da Onu Görürsünüz”, Destek Yayınları’ndan çıktı. Yunan tarihçi Diodorus Siculus’a göre, Mısır Kralı 2. Ramses’in kütüphanesinin üzerinde “Ruh İçin Şifa Evi” yazar.
Kitaplarla dostluğumuz çok eskiye dayanır, üstelik onları yalnızca eğlenmek ya da kendimizi eğitmek için değil, aynı zamanda iyileşmek için de okuruz.
Bibliyoterapi, kanıta dayalı terapilerin yardımcısı olarak kullanılır.