TSE, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’ne (SMIIC) akreditasyon için müracaat etti. Kabul edilirse helal ürünlerin uluslararası pazarlanması daha kolay olacak.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Helal Belgelendirme Akreditasyonu konusunda dünyada bir ilke imza atıyor. İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’ne (SMIIC) akreditasyon müracaatında bulunan TSE, kabul edilmesi halinde bu enstitüye akredite ilk kuruluş olacak. Akreditasyon aşamasında sona gelindiği öğrenilirken, TSE’nin bu girişimiyle helal belgeli ürünlerin uluslararası pazarlara ve özellikle İslam ülkelerine pazarlanması çok daha kolay olacak. Mevcut uygulamada TSE’de Helal Belgelendirmesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini danışmanlığı ve desteğiyle yürütülüyor. Buna göre, Diyanet yetkililerinin de görev aldığı inceleme sürecinde üretim yeri inceleme raporları ve sonrasında alınan numunelere ait muayene ve deney raporları hazırlanıyor.
KOZMETİKTEN TURİZME
Raporlar, inceleme ve belgelendirme sürecinden bağımsız ve tarafsız olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bir üyenin de bulunduğu en az 3 kişiden oluşan Helal Belgelendirme Komitesi’ne öneri niteliğinde sunuluyor. Komite toplantılarında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi de yer alıyor ve nihai belgelendirme kararı bu komite tarafından veriliyor. TSE gıda, turizm, kozmetik, ambalaj materyalleri ve hayvan kesimi konusunda helal belgesi veriyor. Helal belgelendirmede yüzdelik dağılıma bakıldığında ise gıda sektöründe Türkiye’de helal belgelendirmede tüm sektörlerin içinde en fazla payı et ve et mamullerinin aldığı görülüyor. Et ve et ürünleri piyasasının yüzde 24.93’ünün helal belgelendirmeye sahip olduğu, bu rakamın kakao ve kakao ürünlerinde ise yüzde 4.11 olduğu görülüyor. Süt ve süt mamüllerinde ise helal belgelendirme oranı ise yüzde 9.38 seviyesinde gerçekleşiyor. TSE, 2016 Temmuz itibarıyla 166 firmaya 341 helal uygunluk belgesi düzenledi. İstanbul Sanayi Odası verilerine göre de Türkiye’de en büyük ilk bin firma içinde yer alan gıda sektörü firmalarına bakıldığında; bu kuruluşlar arasında helal belgesi alan kuruluşların çoğunluğunun TSE’den Helal Belgeli olduğu ifade edildi.
1 TRİLYON DOLARLIK SEKTÖR HALİNE GELDİ
Uluslararası helal ticaretinin Müslüman topluluğun hassasiyetleri çerçevesinde yeterli düzeyde üretim ve sunumu yapılamazken, yaklaşık 1.8 milyar olan Müslüman nüfusun sadece helal gıdada değil; kozmetik, ambalaj, hizmet gibi diğer sektörlerde de bu alandaki tüketim ihtiyacı artıyor. Helal pazarının büyük bölümününü İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 57 üye ülkesi oluşturuyor. IMF’ye göre, dünya gıda ve içecek harcaması 6.7 trilyon dolar. Bunun 1.1 trilyon dolarını ise helal gıda ve içecek ticareti oluşturuyor. Bu rakamın 2020’ye kadar 1.6 trilyon dolara çıkması bekleniyor.
www.sabah.com.tr