Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Finans ve Kalkınma isimli yayınında savaşın gıda krizini körüklediği, Türkiye’nin de gıda güvenliği riski olan ülkeler arasında olduğu belirtildi.
Ayrıca Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın açlık haritasında Türkiye’de yetersiz beslenmenin son dönemde hızlı bir şekilde arttığı ve yetersiz beslenen kişi sayısının 14,8 milyona ulaştığı görüldü.
IMF yayınında Andrew Stanley tarafından kaleme alınan yazıda, “Çatışma, COVID ve iklim değişikliğinin açlık krizine yol açtı” denildi. Gıda fiyatlarının son aylarda rekor seviyelere ulaştığı hatırlatılan yazıda, 2021’de gıda fiyatlarının yüzde 23 arttığı, bunun nedeninin ekstrem hava koşullarının hasatlara zarar vermesi ve enerji maliyetlerinin artması olduğu belirtildi.
Yazıda uzun vadeli gıda tüketim ihtiyaçlarını karşılayamayan insan sayısının birkaç yıl boyunca büyük ölçüde değişmeden kaldığı ancak 2020’de dünya çapında 118 milyon kişi arttığı belirtilirken mevcut tahminlerin 2020’den itibaren 100 milyon kişi daha artarak 869 milyona ulaştığı belirtildi.
SAVAŞ AÇLIK RİSKİNİ BÜYÜTTÜ
2022 yılında ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile birlikte küresel gıda fiyatları endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Yazıda konu ile ilgili şu değerlendirmeler yer aldı:
“İşgal, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarını ve Rusya’nın ihracat kabiliyetini engellerken tarlaları bakımsız bıraktı. İki ülke, küresel buğday ihracatının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor ve dünyada ticareti yapılan tüm tahılların yaklaşık sekizde birini sağlıyor.
Gıda fiyatları diğer büyük küresel ekonomik zorluklarla birlikte artıyor. Enflasyon yükseliyor ve pandemi tedarik zincirlerini hırpalamaya devam ederken, iklim değişikliği daha fazla kuraklık, sel, sıcaklık ve orman yangınlarıyla dünyanın birçok tarım bölgesinde üretimi tehdit ediyor.”