Gıda maddelerinin enflasyona olumsuz etkisine karşı alınması gereken önlemleri öncelikli olarak Bakanlık, daha sonra da Ekonomi Koordinasyon Kurulu bünyesinde yapılacak toplantılarda ele alacaklarını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımsal destekleri de derli toplu bir hale getireceklerini söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ankara’da görüşmeler yapan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakanlıktaki toplantı salonunda gerçekleştirilen görüşmede konuşan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, Bakan Çelik’in kabulü ile TÜSİAD’ın Ankara’daki 2 günlük ziyaretini tamamladığını söyledi.
Bakan Çelik de TÜSİAD’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşme basına kapalı olarak devam etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ve Yönetim Kurulunu da kabul etti.
Tarım sektörünün sorunlarının çözümü için yapılması gereken yeni değişiklikler üzerine çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Çelik, bu anlamda TZOB’un deneyimleri ve düşüncelerinin son derece önemli olduğunu belirtti.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Faruk Çelik, TOBB ev sahipliğinde Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank yetkilileri ile yaptığı görüşmenin sorulması üzerine, tarım sektöründe bazı finansman sorunlarının bulunduğunu, bunların çözümü konusunda Ziraat Bankası ile çok yoğun bir çalışma içinde olacaklarını bildirdi.
Önümüzdeki günlerde Ziraat Bankası ile mevcut kredi faiz oranları, Tarım Kredi Kooperatifleri ile çiftçi ilişkilerinde yaşanan sorunlar ve burada en uygun şartlarda finansmanın çiftçi tarafından nasıl elde edileceği ile ilgili çalışmalar yapacaklarını belirten Çelik, bunun yanı sıra sektörde yaşanan sorunların da spesifik olarak ele alınması ve ilgili finans kuruluşları ile görüşülmesinin de gerekli olduğunu vurguladı. Çelik, “Kanatlı sektörünün bazı talepleri oldu. Yaşadıkları sorunlar, ihracattaki tıkanıklık, Habur Sınır Kapısı’nda son 1 ay içerisinde yaşanan ulaşım sorunlarını masaya yatırdık. İlgili üreticiler, sanayiciler değerlendirmelerini yaptılar ve biz bu toplantıda banka genel müdürlerinin de bulunmasını istedik. Daha sonra biz de banka genel müdürleri ile bir değerlendirme yaptık” dedi.
Suriyelilerin tarım sektöründe istihdamı
Suriyeli sığınmacıların istihdamı konusundaki bir soru üzerine, Türkiye’de 2,5 milyon Suriye vatandaşının bulunduğunu hatırlatan Çelik, Suriyeliler arasında eğitimli, vasıflı insanların olduğunu, bu kişilerin birikiminden yararlanılmasının son derece önem arz ettiğini belirtti.
Tarım sektöründe özellikle mevsimlik işlerle ilgili kayıt dışı bazı uygulamaların olduğunu bildiklerini dile getiren Çelik, Suriyelilere çalışma izni verilmesi çalışmalarına ilişkin şöyle konuştu:
“Bu kayıt dışılığın müeyyideleri çok ağır ve idari anlamda da sıkıntılar oluşturuyor. Tarımda yerli olarak istihdam edilecek bir iş gücü bulunamıyor ise ilave istihdam imkânları Suriyeli kardeşlerimize sağlanıyor. Bu konunun istismar edilmeye açık bir konu gibi takdim edilmesi doğru değil. Fiili bir durum ile karşı karşıyayız. Burada kayıt dışılığı kayıt altına almak hedefleniyor ve bu yerli iş gücünün alanını kapatacak bir uygulama değil. Türkiye’de her ay 100 bin iş gücü açığı var. Bu, yerli iş gücünün doldurmadığı alanlara dönük bir istihdam yaklaşımı çerçevesinde bir uygulamadır.”
Gıda maddelerinin enflasyona etkisi
Bakan Çelik, sebze, meyve fiyatlarındaki artışa ilişkin bir soru üzerine de gıda fiyatlarının enflasyona yansıması konusunun geçmişten beri hükümetin gündeminde olduğuna dikkati çekerek, “Önümüzdeki günlerde öncelikli olarak Bakanlık, daha sonra da Ekonomi Koordinasyon Kurulu bünyesinde yaşanan sorunlar, bu inişli-çıkışlı durumun stabil hale gelmesi konusunda ve gıda maddelerinin enflasyona olumsuz etkisine karşı alınması gereken yeni önlemlerle ilgili toplantılarımızı gerçekleştireceğiz” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da, meyve ve sebzenin tüketiciye ulaşma yolunda zincirin çok fazla olduğunun altını çizerek, “Üreticinin 1 liraya ürettiği meyveyi, sebzeyi tüketici 5 liraya yememeli” ifadesini kullandı.
Zincir halkalarının kısaltılması gerektiğini, üretici birliklerinin ekonomik faaliyet içerisinde bulunmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, üretici birlikleri yasasını rehabilite etmek suretiyle birliklerin piyasaya girmesi ve alıcının tek muhatabı olmasının önem arz ettiğini kaydederek, “Bu örgütlenmeyi tamamlayamadığımız halde ne yaparsak yapalım çözüm olmaz” değerlendirmesini yaptı.
Faruk Çelik: Tarımsal desteklere çeki düzen verilecek
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa Ticaret Borsası ile Ticaret ve Sanayi Odaları yöneticileri, İnegöl, Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Yenişehir ilçeleri Ticaret Borsası ve Odaları yöneticilerinden oluşan heyeti de kabul etti.
Nisan ayına kadar tamamlanması planlanan ve 7 bölgede gerçekleştirilecek bölgesel toplantılar çerçevesinde ayın 29’unda Bursa’da olmayı planladıklarını hatırlatan Çelik, Bursa’nın Türkiye’nin tarımsal üretimi için önemine değinerek, yürütülecek projelerle şehrin ülke ekonomisi için daha da önemli bir noktaya geleceğine inandığını kaydetti.
Bakanlığın destek politikaları konusunda da yeni düzenlemeler yapılacağını belirten Çelik, “Destek politikalarımızla ilgili düzenlemeler yapacağız. Söz konusu destekler, çok yaygın bir durumda. Biz hayvansal ve bitkisel desteklerin sayısını indirmeyi, bir araya toplamayı planlıyoruz. Böylece bu destek konusunu daha derli toplu hale getireceğiz ki, çiftçi ne aldığını ve ne alacağını bilsin” diye konuştu.
Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı da, Bursa olarak Bakanlık’ın çalışmaları çerçevesinde üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını belirterek, Bursa’daki canlı hayvan borsası tesisi konusundaki taleplerini iletti.
Görüşme sonunda Bakan Çelik köylünün, üreticinin ‘işletmeci anlayışıyla’ donanması gerektiğini belirterek, “Böyle bir yeni bakış açısı taşıyalım ki, tarımı belli bir noktaya getirelim. Bu konuda en büyük desteği de sizden alacağız. ‘Biz doğruyu biliyoruz’ demiyoruz. Beraber doğruyu bulup, gerekli çözümleri üreteceğiz” diye konuştu.
http://www.gidahatti.com/