Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, FAO Türkiye ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle ev sahipliği yaptığı sergide, Avusturyalı sanatçı Klaus Pichler’in gıda ürünlerinin çeşitli çürüme aşamalarını ve aşırı derecede gıda israfını tasvir eden 32 fotoğrafı yer alıyor.
Toplum ve çevre sağlığını önceleyen projeler gibi, gıda israfında da farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar yürüten Ankara Büyükşehir Belediyesi, ülke genelinde gıda kayıplarını azaltmak ve gıda israfının önüne geçmek amacıyla “Çöpe Atılmak İçin Yetiştirilmiş” temalı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor.
Fotoğraflar, çürüme aşamaları ve gıda israfını tasvir ediyor
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde Başkentlilerle buluşan sergide, Avusturyalı sanatçı Klaus Pichler’in gıda ürünlerinin çeşitli çürüme aşamalarını ve aşırı derecede gıda israfını tasvir eden 32 fotoğrafı yer alıyor.
Sergiyle toplumda farkındalık oluşturulması ve gıda israfının önlenmesi için her düzeyde faaliyetin teşvik edilmesini hedeflediklerini vurgulayan Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Doğal kaynakların kısıtlı olduğu ve nüfusun hızla artmasının beklendiği dünyamızda, gıda kayıpları ve israfını azaltmak için ulusal ve küresel çapta önlemler almak gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzdur. Bu hedefe ulaşabilmek için bütün paydaşların planlı bir şekilde iş birliği yapması gerekiyor. Burada stant açan ABB’nin iştirak şirketi olan BELKA A.Ş.’nin Türkiye’de bir ilk olan Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kampüsü, toplam 13 bin 400 metrekare alan üzerine inşa edildi. ‘Topraktan aldığımızı toprağa verelim’ sloganıyla yazın Ankara’daki park ve bahçelerden biçilen çimleri, kışın sebze halindeki meyve ve sebze atıklarını toplayıp kompostlayarak organik gübreye dönüştürüp tekrar park ve bahçelerde kullanımını sağlamayı planlıyoruz.”
Selışık: “Üretilen gıdanın üçte biri kayboluyor”
Açılışa katılan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık da, “Üretilen gıdanın üçte biri kayboluyor. Bunun da maliyeti çok yüksek. Bu nedenle daha az israf etmemiz gerekiyor” dedi.
İnsanlara gıdalarını neden israf etmeyeceklerini ve israfı nasıl önleyeceklerine dair sosyal medya üzerinden pek çok paylaşımda bulunduklarının altını çizen Avrupa Birliği Uyum Daire Başkanı Zeynep Özkan ise, şu bilgileri verdi:
“2020 yılında başladığımız ‘Gıdanı koru, sofrana sahip çık’ kampanyasının yine tüketiciye ulaştığı başka bir etkinlikte hem BM Gıda ve Tarım Örgütü hem de Ankara Büyükşehir Belediyesi ile beraberiz. Türkiye’de ilk kez gıda kaybı israfını azaltmak, önlemek ve geri dönüştürmek üzere gerçekleşen strateji planının eylem planını yayınladık. Ayrıca Guinness dünya rekoru kırdık. 790 bin kişiden söz aldık ve bu ödül de Türkiye’nin oldu.”
BELKA, kendi ürettiği doğal ürünleri sergiliyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BELKA A.Ş de, kendi bünyesinde ürettiği yonga, pelet ve gübre çeşitlerini açtığı stantta sergiliyor.